Máte doma betonovou podlahu, která se drolí, praská, je křivá a vyžaduje opravu? Chcete na stávající dlažbu položit dlažbu či jinou podlahovou krytinu? V tom případě je velmi důležité podlahu opravit a připravit na pokládku.

Moderní podlahové krytiny mají vysoké nároky na kvalitu provedení podkladové vrstvy. Nalepení podlahové krytiny na prasklý beton nebo nesoudržný povrch je zcela zbytečné. Po několika týdnech užívání podlahy byste museli provést její rekonstrukci znovu.

Požadavky na podklad a oprava betonové podlahy

Aby bylo možné podlahu položit bez komplikací, je potřeba dodržet základní požadavky na připravenost podkladu, na kterém bude nová podlahová krytina. Aby se nezačala časem olupovat či jinak deformovat, musí být betonový podklad pevný a soudržný. V případě, že se v podlaze objeví nežádoucí výtluky, je potřeba je opravit betonovou směsí.

Než dojde k samotné aplikaci betonové směsi, zjistěte, zda se v daném místě beton nedrolí a případně je vhodné volné části vybourat až na soudržnou část betonu. Jakékoliv výčnělky a krusty odstraňte s pomocí brusky.

Největším problémem u betonové podlahy jsou trhliny, které se objevují v celé tloušťce konstrukce betonové desky. Mohou způsobit potíže při realizaci nové podlahy a také na nové podlaze. Tyto trhliny je potřeba nejprve opravit.

Rovný podklad

Podklad musí být rovný, kdy je připuštěna maximální odchylka 2 mm/2m lati, v případě dřevěných podlah 4 mm/2m lati. Dokonalé rovinatosti lze dosáhnout při aplikaci samonivelační stěrky. Ta vytvoří rovnou a hladkou plochu, která je vhodná pro pokládku všech typů podlahových krytin.

Oprava výtluků v betonové podlaze

Pokud se v betonové podlaze objeví větší výtluky, je potřeba je zapravit použitím betonové směsi. Nejedná se o žádnou složitou opravu. Z díry v podlaze je potřeba odstranit nesoudržné části a nejlépe průmyslovým vysavačem ji zbavit zbytků betonu a prachu. Díru stačí navlhčit vodou a zapravit betonovou směsí. Tu zahladíte ocelovým hladítkem a je hotovo. Menší díry se zarovnají s pomocí samonivelační stěrky.

Jak opravit trhliny v betonové desce

Trhliny v betonové desce mohou způsobit problémy během realizace i po ní. Může docházet k tomu, že samonivelační stěrka bude stékat pod základovou desku. Betonová deska nebude navíc plnit svou základní nosnou a statickou funkci. Trhlina se může postupem času zvětšovat.

Trhlinu v betonové desce vyřežte pomocí úhlové brusky s diamantovým kotoučem, maximálně do poloviny tloušťky desky. Kolmo na trhlinu bruskou vybruste drážky. Z trhliny a příčných řezů odstraňte veškeré nesoudržné části, aby bylo možné trhlinu vysát. Pak už jen stačí použít sadu na opravu trhlin, kterou tvoří dvousložková pryskyřice a vlnité drátky. Ty jsou použity jako výztuž do výřezu. Pryskyřici smícháte podle návodu, aplikujete do trhliny až po její okraj a do příčných řezů se zatlačí vlnité drátky. Pryskyřice se zarovná špachtlí. Trhlinu zalitou pryskyřicí ještě zasypejte křemičitým pískem. Ten vytvoří můstek a další vrstva lépe přilne.