V naší době se dřevěné domy staly symbolem luxusu a prestiže. Je to však také spojitost s rodinným komfortem a teplem, protože přírodní dřevo má určité tajemství a mimo jiné má příznivý vliv na náš život. Pojem „dřevěný dům“ je synonymem pro kvalitní a ekologicky šetrné budovy. Navíc jsou tyto domy velmi oblíbené nejen jako klasická chalupa na víkend, ale získávají své příznivce i pro celoroční obývání.

Kvalita materiálu je důležitá

Postavit si srub na klíč není zrovna jednoduché. Lidé mají mnohdy i přehnané nároky nebo jsou to takové tipy,které pak nejsou slučitelné s celou stavbou a s pracemi, které se při celé realizaci musejí vynaložit. K dokonalému a harmonickému bydlení potřebujeme také kvalitní projekt, spolehlivou stavební firmu a dobrý materiál.

Sruby se většinou stavějí z jehličnatých stromů, ale výjimku netvoří ano některé druhy listnatých dřevin. Vhodná je zejména borovice. Vynikající konstrukční vlastnosti dlouhých, plochých borovicových kmenů, dosahujících výšky až 30 metrů, jistě oceňují všichni tesaři. Tento strom je běžný v severních zeměpisných šířkách. Rozsáhlé borovicové lesy poskytují dostatečné zásoby tohoto dřeva. Jeho těžba je poměrně snadná a náklady tedy nejsou vysoké. Husté letokruhy a vysoký obsah pryskyřice zajišťující trvanlivost, dřevo je i pevné a tvrdé. Nejdůležitější výhodou borovice je přijatelná cena.

Cedr je jedinečný strom. Rozsah jeho použití nemá téměř žádné hranice. Ale vzhledem ke svým vysokým nákladům je ve stavebnictví mnohem méně využíván. Srubové domy vypadají ovšem monumentálně a přitahují pozornost. S ohledem na finanční příležitost a přání budoucího majitele si odborníci vyberou nejlepší možnost.

Rostoucí popularita dřevostaveb je způsobena rostoucí poptávkou po materiálech šetrných k životnímu prostředí, z nichž nejšetrnější k životnímu prostředí a pro člověka je nejvhodnější právě dřevo.

Výhody surových domů

Jestliže chceme mít ekologický dům, je srub tou nejlepší volbou. Jeho přírodní mikroklima má velmi pozitivní vliv na náš život. Život ve srubu je vhodný pro lidi trpící alergiemi a respiračním nemocemi. Dřevo má mnoho pozitivních faktorů, které přispívají k harmonickému životu. Navíc absorbuje přebytečnou vlhkost, vzniká tak příznivé mikroklima a minimalizují se škodliviny, které působí na dřevo.

Stavba srubů zažívá tedy rozmach: navzdory velkému množství moderních stavebních materiálů, které jsou v současné době k dispozici, mají dřevěné domy stále nejvyšší úroveň tepelné izolace, čistoty životního prostředí a pohodlí. Bez ohledu na povětrnostní podmínky a roční období zůstává v dřevěném domě nejoptimálnější teplota a vlhkost.

Výhodou určitě je, že se srub dá postavit za několik týdnů, což se u klasické stavby z cihel říci nedá. Stavba může probíhat v kteroukoliv roční dobu, odpadají zde tedy tzv.mokré práce. Také pořizovací cena srubu je přijatelná. Jako další pozitivum lze říci, že i zde se dá pořídit nejen přízemní dům, ale i patrový, který je vhodný zejména pro vícečlennou rodinu.

Spolehlivá stavební firma je polovinou úspěchu

Pokud tedy uvažujeme o stavbě srubu, měli bychom určitě oslovit spolehlivou stavební firmu, která má ve svém portfoliu právě stavbu srubů. jejich mnohaleté zkušenosti v této oblasti jsou jistě velkým plusovým bodem a realizace staveb nám může být inspirací.