Ještě nedávno byla hypotéka dostupná každému, kdo doložil odpovídající příjem. Pořízení vlastního bydlení pomocí hypotéky ovšem zkomplikovala zejména mladým začínajícím rodinám Česká národní banka. Ta totiž doporučila tuzemským bankám neposkytovat od října 2018 hypoteční úvěry na plnou hodnotu nemovitosti. Žadatel si tedy musí zbývajících 20% doplatit z vlastních zdrojů, nebo může požádat o pomoc třeba rodiče. Ti se stejně jako například sourozenec či kamarád mohou stát tzv. spoludlužníky. Další variantou může být bankovní či nebankovní půjčka, stavební spoření nebo půjčka od příbuzných nebo od přátel.

Všechno má svá „ale“

Pokud si mladí přizvou k hypotéce spoludlužníky, bude háček v tom, že doba splatnosti hypotéky se pak bude posuzovat podle toho dlužníka, který bude mít na celkovém příjmu podíl alespoň 60%. Tuto situaci lze řešit buď klasickým nebo překlenovacím bankovním úvěrem. U překlenovacího úvěru splácí klient pouze sjednaný úrok, jelikož neumořuje jistinu jako u klasického úvěru nebo hypotéky. Kromě placení úroku je klient zároveň povinen posílat peníze na stavební spoření, a to dokud nenaspoří 40% cílové částky, což je potřebná suma pro schválení řádného úvěru. V tom okamžiku stavební spořitelna použije naspořené peníze na umoření části dluhu a zbytek převede na řádný úvěr, jehož pomocí klient splatí překlenovací úvěr.

Výpočet hypotéky

Poskytovatelů úvěrů na bydlení je dnes celá řada a každý nabízí výhody spočívající v nižší úrokové sazbě, výši měsíčních splátek či délce splatnosti. Například Modrá pyramida nabízí možnost volby varianty, která vám bude nejlépe vyhovovat. Můžete si vybrat hypotéku jak na pořízení nového bydlení, tak třeba na rekonstrukci staršího domu či bytu. Výše úroku bude záviset na tom, zda budete mít při žádosti o úvěr na bydlení nemovitost k zajištění úvěru, či nikoliv. Sami se předem můžete provést výpočet hypotéky pomocí kalkulačky úvěrů na bydlení. Pokud se v nabídkách neorientujete, je lepší využít služeb zkušených finančních poradců. Právě v Modré pyramidě vám finanční poradce poradí vše, co je třeba k vyřízení žádosti o hypotéku, včetně toho, jak si opatřit chybějící peníze potřebné pro schválení hypotéky.