Kompresory se dnes využívají v celé řadě odvětví. A z toho jasně plyne fakt, že pokud vybíráte ten pravý, je vhodné myslet už na to, k čemu bude využitý. Nejde ale o jedinou věc, podle které kompresor vybrat. Společně se podíváme na další parametry, které jsou s výběrem spojené. Je jich hned několik.

Jaký typ?

Rozhodně první věc, kterou je třeba při výběru udělat. Vybrat si konkrétní typ. Který se odvíjí hlavně od toho, jak často bude v stroj provozu. V souvislosti s tím dělíme daný segment na dvě kategorie:

  • Pístový
  • Šroubový

Pokud začneme druhou variantou, tak musíme říci, že je ideální volbou v případech, kdy je nutné zajistit nepřetržitou dodávku vzduchu. Nevyýhodou ovšem je, že je zapotřebí zajistit trvalejší chod stroje. Naopak pístové kompresory se hodí ve chvílích, kdy má být přísun vzduchu v podstatě jenom nárazový. Ve chvíli, kdy je to potřeba. Takové kompresory logicky nemusí běžet nepřetržitě a dané řešení plně dostačuje.

Kolik vzduchu bude odebíráno?

Dalším parametrem výběru je rozhodně i to, kolik vzduchu bude odebíráno. Je rozdíl mezi tím, kdy bude docházet třeba k huštění pneumatik, nebo ve využití u výkonného nářadí. V prvním případě to budou desítky, v druhém případě až stovky litrů. Když se podíváte na web Kompresory-vzduchotechnika.cz, tak je možné najít dopovídající řešení ve všech oblastech. Od domácích dílen, až po profi provozy. Samozřejmostí je i široká škála možností mezi těmito variantami, které posloužily jako příklad rozsahů.

Hlučnost a vibrace

Pro mnohé jeden z velmi důležitých parametrů, které je třeba brát v potaz. Nutno říci, že kompresory samozřejmě nejsou a nebudou úplně potichu. To ale neznamená, že by nešlo vybrat model, který bude svými parametry vyhovovat. Příkladem mohou být kompresory Abac, popřípadě jiné známé značky, které jsou k dispozici i v provedení, které je vedené jako silent. To znamená provedení odhlučněné, kde je jak samotný hluk, tak i samotné vibrace sníženy na maximální minimum.