Každý má jiné představy o tom, co je útulný interiér. Co člověk, to názor a unikátní a originální přístup ke zkrášlení a zútulnění domu a bytu. Někdo považuje za nejdůležitější vybavit pokoj fotografiemi, jiný sází na bytový textil, další začíná u stěn. U těch začneme i my, protože strohé bílé stěny vás příliš nenaladí, zato příjemně barevná tapeta s geometrickými vzory či s dekorem dřevěných obkladů na vás teplem domova přímo dýchá.

Moderní tapety do každého pokoje

Tapety se v Evropě používají již od dob křižáckých válek, kdy se sem dostaly z Arábie, dnešní materiály jsou však mnohem modernější a stejně tak vzory a barvy. V dnešní době si můžete koupit tapety papírové, které se vyrábí s nejrůznějšími vzory pro dospělé i pro děti. Papírové tapety se používají v obývacím pokoji, v kuchyni, jídelně i v dětském pokoji. Lepení papírové tapety vyžaduje alespoň základní zručnost, tapety se prodávají v pruzích, které je třeba natřít lepidlem, nechat chvíli provlhnout a vlhkou tapetu potom lepit na zeď.

Manipulace s vlhkou tapetou však není zrovna jednoduchá, proto se těší větší oblibě vliesové tapety, které kromě papíru obsahují textilní vlákna a buničinu. Díky tomu jsou mnohem pevnější a odolnější. Vliesové tapety jsou dokonale prodyšné, takže dýchají společně se stěnou, a nevzniká tak žádné nebezpečí plísní. Na rozdíl od papírových tapet se vliesové snadno lepí. Lepidlo totiž nenanášíte na pruh tapety, ale přímo na zeď a manipulujete se suchou tapetou, což je obrovský rozdíl. Lepení je díky tomu mnohem čistší a přesnější.

Speciálním typem tapet jsou fototapety, na ty je natištěn obraz, často jde o krajinu, pohled na město, zvíře nebo třeba automobil. Fototapeta je rozdělena také na části, ale zpravidla jich je jen několik, je však třeba se při lepení přesně trefit, aby obraz perfektně navazoval. Vyberte si fototapetu v zářivých barvách, kterou snadno nalepíte a potom už si můžete užívat zcela novou atmosféru, kterou ve vašem interiéru tapety navodí.