Rozhodli jste se pro realizaci septiku u vašeho domu, nebo u vašeho rekreačního objektu? Pokud ano, je ideální podívat se na jejich již hotovou nabídku. Proto, že septiky lze pořídit již jako hotové řešení. Následně je stačí jenom nainstalovat, což už není zase až tak složitá činnost. V podstatě je třeba zabezpečit tři věci, a těmi je:

  • Usazení septiku do země
  • Napojení na odpady a zajištění vývodu
  • Zahrnutí terénu

Při výběru septiku je dobré zaměřit se také na to, abyste pořídili ten pravý. Je jasné, že daný sortiment lidé nekupují každý den. Proto je na místě podívat se na to, jaké druhy septiků vlastně existují. Tady je jejich přehled.

Jednokomorové

Toto řešení se dnes dá najít hlavně u starších objektů. A to z minulosti, kdy bylo velmi používané. V té době se na ochranu přírody ještě tolik nehledělo a tak právě tato varianta plně dostačovala. Už název celkem dobře napovídá, jak daný septik vypadá. Jde v podstatě jenom o jednu komoru, u které je na jedné straně přítok a na druhé odtok. Takové betonové septiky byly velmi neefektivní, jelikož v nich splašky nejenom velmi často hnily, ale o tom, že by ze septiku vytékala dokonale čistá a nezávadná voda, také nemohla být řeč. I proto se toto řešení dnes už v podstatě nepoužívá. S tím souvisí i to, že pokud budete toto řešení septiku poptávat, tak se u většiny prodejců z výše uvedených důvodů setkáte s nepochopením.

Dvoukomorové

I tady lze podle názvu celkem dobře odvodit, jak takový septik vypadá. Má dvě komory. Do první míří odpadní vody z objektu. Kaly a nečistoty se zde usazují a lehce očištěná voda následně putuje do komory druhé. Zde dochází k procesu dalšího čištění a k procesu filtrace. Tím je zajištěna lepší efektivita, než u septiku jednokomorového. Voda, která vytéká z tohoto typu, už může být použita na různé účely, jako je třeba zalévání zahrady. Jde o poměrně hojně využívané řešení, o kterém ale stále ještě musíme říci, že nepatří mezi to úplně nejlepší. Má totiž své určité rezervy, jelikož v některých případech musíme mluvit o tom, že voda která septik opouští ještě není tak úplně dočištěná.

Tříkomorové

Pokud to v případě nakládání s odpadní vodou myslíte vážně, nechcete znečišťovat přírodu a zároveň chcete mít jistotu, že budete dále používat nezávadnou vodu, je septik se třemi komorami jasnou a osvědčenou volbou. Jeho konstrukce je prostá. Nejprve jdou odpadní vody to první komory, kde se usadí hlavní nečistoty. Následně jde do komory druhé, kde je dočištěna a může putovat do komory poslední. Zde se nezapomíná ani na kvalitní filtraci, která zajistí, že ven ze septiku jde voda opravdu vše vysoké kvalitě. Unikátem těchto druhů septiků je mimo jiné také to, že v nich naplno probíhají biomechanické procesy čištění, což zvyšuje celkovou efektivitu.