O tomto tématu se mluví stále více. Před několika lety věc jenom pro určitou skupinu lidí, zatímco dnes jsou kryptoměny stále známější a populárnější. Jaké mají hlavní výhody a proč může být dobré je vlastnit? Podívejte se.

Lze s nimi celkem běžně platit

První pozitivum je spojeno s tím, že se stále zvyšuje počet míst, kde s nimi můžete zcela běžně platit. Díky tomu se stávají stále populárnější alternativou k běžným penězům. Když se podíváme na hlavní možnosti využití, lze si za ně:

  • Koupit řadu online služeb
  • Koupit kávu či jídlo
  • Koupit klasické zboží

Dají se těžit

Takzvaná těžba kryptoměn je výpočetní proces, během kterého vznikají. Není tedy nutné je kupovat, protože je možné si je i takzvaně natěžit. Pokud jde o jednu z populárních možností, musíme zmínit Monero. Jeho počátky sahají do roku 2014 a dnes se jedná o jednu z nejpopulárnějších variant hned po Bitcoinu.

Lze do nich investovat

Poslední roky se jedná o celkem zajímavou možnost investice. Riziko je zde sice celkem velké, ale na druhou stranu lze vložené prostředky výrazně, a to i během krátké doby zhodnotit. Stačí mít základní znalosti a odhadnout správný čas. V ten je koupit a následně je v ideální dobu také prodat.

Je jich celá řada

I toto je jejich výhoda. Nejde jenom o jednu nebo dvě, jelikož vybírat lze z celkem velkého množství. Hlavní dvojici jsme již uvedli výše. K ní můžeme přidat ještě Ethereum. Jde sice o měnu celkem novou, vzniklou v roce 2017, ale vzhledem k velké popularitě celkem zajímavou a rozhodně i celkem žádanou.

Jsou decentralizované

Poslední výhoda se týká toho, že jsou decentralizované. S tím je mimo jiné spojeno i to, že nepodléhají inflaci. Mnozí také oceňují i určitý stupeň anonymity, pokud jde o jejich reálné využití. Zde však musíme zmínit i negativum spojené s tím, že jsou často využity k obchodům na černém trhu.