Ne každý zdědil dům či byt a přesto chce celá řada z nás bydlet ve vlastním. Pokud jste zrovna nevyhráli ve sportce či nemáte bohaté rodiče, kteří vám, v začátcích finančně vypomohou, možná se, při pořizování vlastního bydlení, hypotéce nevyhnete. Velká řada lidí má z hypotéky obavy, nechce se zadlužovat na tak dlouhou dobu a s takovou výší vypůjčených peněz.

Pokud přesto o hypotéce uvažujete, navštivte portál porovnej24.cz a podívejte se, jaké možnosti by pro vás připadaly v úvahu. Najdete zde také výpočet hypotéky.

Poskytuje hypotéka nějaké výhody?

Rozhodujete se mezi tím, zda si vzít hypotéku a bydlet ve vlastním nebo celý život platit nájemné? Možná vám s rozhodováním trochu pomůžeme.

  • Podnájem

Pokud bydlíte v podnájmu, musíte respektovat podnájemní smlouvu, nemůžete v bytě provádět žádné zásadní změny, platíte peníze navíc. Pokud vám pronajímatel vypoví smlouvu, musíte hledat podnájem nový. Ve velkém městě to zas až takový problém není, ale v malém městě nebo pro starší lidi už je to však problém značný, který s sebou může přinést celou řadu komplikací.

  • Bydlení ve vlastním

Pokud si zažádáte o hypotéku, díky jejímu plnění můžete bydlet poměrně brzy ve vlastním. Nikomu neposíláte peníze navíc, platíte za byt či dům, který je a zůstane váš. Můžete v něm dělat úpravy dle možností a vašeho uvážení. Navíc je to i výhodná investice do budoucnosti neboť ceny nemovitostí si stojí, na trhu, poměrně dosti vysoko. Pokud si pořídíte dům, přináší vám jistotu i na stáří. Můžete jej kdykoli prodat a pořídit si menší byt, zbylou částku můžete mít jako přilepšení.

  • Hypotéka šetří finance

Ač se to nezdá i hypotéka přináší některé drobné finanční výhody – umožní vám odečíst si zaplacené úroky a snížit si tak daňovou povinnost. Díky tomuto faktu dochází ke zlevnění nákladů na hypotéku.