Řada lidí bere osvěžovačevzduchu jako nedílnou součást péče o domácnost. V drogeriích si pak pravidelně vybírají buď svou oblíbenou vůni, nebo ji naopak střídají. Čichový zážitek u některých osvěžovačů vzduchu opravdu stojí za to, když nemluvíme o levných náhražkách. Ze zdravotního hlediska však osvěžovače vzduchu vůbec přínosné nejsou. Spíše škodí.

Většina osvěžovačů vzduchu škodí zdraví

Když dům opatřujete osvěžovači vzduchu, je jedno v jaké formě – gelové, spreje, tuhé, nejspíš máte za to, že svým blízkým vykonáváte dobrou službu. Vždyť právě díky osvěžovačům vzduchu nemusí cítit zápach z toalety či z kuchyně. Ve skutečnosti je to ale protislužba, protože většina uměle vyrobených osvěžovačů vzduchu je zdraví škodlivá.

Mnohé studie jasně prokazují, že to, co spolu s osvěženým vzduchem vdechujeme, je kromě vonné složky i benzen, toulen, xyleny, styreny, polycyklické aromatické uhlovodíky, musk sloučeniny a jiné prokazatelně karcinogenní látky. Bohužel na žádném osvěžovači vzduchu varování nenaleznete.

Lze se naučit žít bez osvěžovačů vzduchu?

Řada lidí, která si o složení umělých osvěžovačů vzduchu něco načte, jejich používání buď omezí, nebo zcela zamezí. Není divu, vždyť karcinogenních látek je ve vzduchu už tak hodně, tak nač si jich přidávat?
Žít bez osvěžovačů vzduchu navíc není nic, čemu byste se nenaučili. Stačí, když je začnete postupně ubírat z prostor, ve kterých trávíte nejvíce času. Vzduch v místnosti nebudete potřebovat osvěžovat, když jej budete udržovat čistý. Nepříjemný zápach může pohltit i ocet nalitý ve skleničce nebo jedlá soda, kterou nasypete na koberec, necháte působit a pak vysajete.

Co se aromatické vůně týče, spolehnout se můžete na přírodní vonné silice. Ty jsou dnes dodávány i v praktickém rozprašovači, tudíž mohou zcela nahradit původně používaný umělý osvěžovač vzduchu.

Vzduch si osvěžte přírodními vonnými silicemi

Příroda je mocná čarodějka. Spolehnout se na ni můžete i v případě osvěžení vašeho obydlí. Vzduch v bytech, kancelářích a čekárnách vydezinfikuje a osvěží směs přírodních silic v aromaterapeutických osvěžovačích vzduchu Dr. Popova.

Vybrat si můžete Respiran osvěžovač vzduchu při rýmě, chřipce a dýchacích potížích. Jeho aktivní látky působí příznivě na lidský organizmus. Vaše smysly budou jásat v objetí esenciálních olejů máty peprné, eukalyptu, levandule a tea tree oleje.

Pro klidnější usínání by vám Dr. Popov doporučil Relaxan – osvěžovač vzduchu s vůní levandule, meduňky, citronu, máty peprné a anýzu.

Ani na hmyz už nemusíte kupovat chemické rozprašovače. Obtížný hmyz spolehlivě odpudí HMYZZZÍK – aktivní osvěžovač vzduchu s vůní cedru, citronelly a geranie.

 

Chcete vědět více? www.cestabylin.cz.