Pod tímto záhadným slovem se skrývá úkon, jehož cílem je zvýšení výkonu motoru. Nejedná se o žádné nelegální a amatérské pokusy, ale o seriózní službu.

Odborně se tento zásah nazývá Camp Performance Chiptuning a provádí jej společnost Fibo Trading ve své vlastním areálu v Praze-Lahovicích.

Co je to chiptuning

Tato metoda spočívá v úpravě softwaru řídící jednotky motoru jakéhokoliv automobilu bez ohledu na značku, pohon či stáří. Jedinou podmínkou je dobrý technický stav, který se nejprve zjistí.

Chiptuning v žádném případě neovlivní životnost motoru nebo jeho další vlastnosti. Spočívá v úpravě softwaru řídící jednotky motoru a cílem je zlepšení točivého momentu, zvýšení výkonu motoru, které je paradoxně provázeno snížením spotřeby paliva. Nedochází k žádnému poškození motoru ani jeho příslušenství, ani ke zhoršení úrovně emisí, které zůstanou na hodnotách odpovídajících přísným normám EU.

Průběh zákroku

Prvním krokem před vlastním chiptuningem je provedení kompletní a detailní diagnostiky vozidla, což je základ pro správné nastavení parametrů ke zvýšení výkonu. Následně se připraví návrh na úpravu, který se řídí stářím vozidla, jeho aktuálním technickým stavem a dalšími parametry. Poté se přistoupí k měření výkonu motoru na válcové stolici, kde se zjistí přesné údaje o výkonu, průběhu točivého momentu a o dalších parametrech, které jsou zaznamenávány ve formě grafu. Ten slouží zákazníkovi jako protokol, který může použít v případě, kdy chce provést změnu na původní hodnoty. To se používá v případě výskytu závady na vozidle, které je v záruční lhůtě.

Výsledek chiptuningu

Majitel vozidla, na kterém se provede chiptuning, pozná jeho efekt na zlepšené dynamice, v rychlejším náběhu otáček motoru, celkově vyšším výkonu a také v úspoře pohonných hmot, které může dosáhnout v ideálním případě až 15% oproti původnímu stavu.