Mrazivé teploty, hodně srážek a sychravého počasí způsobuje časté nachlazení především dětí, které mnohdy nedbají našim pokynům a oblékají se velmi na lehko. Z obyčejného kašle, který se může stát jako neškodným, se můžete vyvinout zápal plic, který se ve většině případů léčí ambulantně v nemocnici. Jak tomuto onemocnění předejít?

Nachlazení jen během zimy

To, že můžete často onemocnět v době, kdy je vaše tělo vystaveno nízkým teplotám, ví určitě každý. Je to způsobeno tím, že chladné počasí potlačuje imunitní systém vaše organismu. Vir, který způsobuje dýchací potíže, se také snadněji dostane do těla, který je podchlazený. Pokud jsou tedy vaše dýchací cesty vystaveny studenému vzduchu, imunitní buňky v těle jsou omezeni ve vysílání signálů mezi s sebou a mají menší možnost zabránit virům, aby se dostali do těla. Proto chraňte nejen své tělo, ale i děti především v chladném období.

Nejdůležitější je prevence

Děti jsou mnohem náchylnější k rozvoji zápalu plic a jiným nemocem ohrožující dýchací orgány. Podle Americké plicní asociace je mnohem vyšší riziko propuknutí zápalu plic u dětí. Je to také onemocnění, které je nejčastější příčinou hospitalizace dětí. Proto je chraňte.

Preventivní opatření proti zápalu plic

Vitamín C

Vitamín, který podporuje funkci vašeho imunitního systému, je vitamín C. Tato látka totiž dokáže podpořit tvorbu imunitních buněk a případně zachytit nechtěné viry. Vitamín C může také pomoci v době, kdy je již tělo napadeno virem. Pokud budete děti zásobovat touto látkou a jejich tělo ji nebude potřebovat, uloží si ji na delší období pro případný boj s bakteriemi.

Dr. Andrew Saule dokonce tvrdí, že vitamín C dokáže ve vysokých dávkách i vyléčit již propuknutý zápal plic. Důležité je zjistit, zda se jedná o toto onemocnění a podobu 3 hodin tělo dopovat vysokými dávkami tohoto vitamínu.

Ovšem nejlepší je prevence. A proto nečekejte, až bude vaše dítě ležet v posteli. Každý den mu dopřejte dávku tohoto vitamínu, ideálně v přírodní formě. Ve vysokém procentu je obsažen v řadě ovoci, jako je citrón, pomeranč, či jahody, ale také zelenině.

Očkování

Očkování je jednomyslně nejuznávanějším způsobem, jak zabránit dětskému zápalu plic. Mezinárodní zdravotnická organizace tvrdí, že díky očkování se zabránilo přes statisícům dětskému úmrtí ročně. Radí proto očkovat své děti co nejdříve.

Ovšem nic není černé, nebo bílé, a proto i tato vakcína má řadu vedlejších účinků. Připravit se musíte na to, že po očkování můžou vaše dítě postihnout dýchací potíže a jiné další komplikace. Někteří lékaři proto raději navrhují, aby namísto očkování rodiče volili přirozenější způsob obrany a to zvýšení jejich imunity, která bude úspěšně bojovat nejen se zápalem plic, ale i s dalším nachlazením, či chřipkou.

Dezinfekce

Dotyk infikované plochy, především na veřejných místech, je jedním z nejčastějších způsobů, jak onemocnět zápalem plic. Nemocní lidé totiž často tyto bakterie přenáší na rukách. I v chladnějším období dokážou viry přežít až 24 hodin mimo tělo hostitele a některé dokonce i celý týden. Pokud se vaše dítě dotkne infikované plochy, a poté si podrbe nos, nebo otře obličej, pomůže tak bakteriím dostat se do jeho těla.

Učte proto své děti, aby se vyhýbaly přehnanému ohmatávání věcí na veřejném prostranství, a aby si co nejčastěji myli ruce, ideálně dezinfekčním prostředkem. Do batohu jim můžete přibalit antibakteriální gel, který je skvělý v době, kdy si nemohou ruce umýt vodou a mýdlem.

Chladné roční období přináší riziko vzniku zápalu plic. Vyzkoušejte jeden z těchto způsobů prevence a ochraňte své dítě před nebezpečnou chorobou.