Potřebuje zútulnit váš byt či dům? A nemáte přebytek financí, které byste pro tento účel mohli postrádat? Vyzdobte si váš dům s pomocí „zbytečných“ věcí, které byste za normálních okolností vyhodili. Ukážeme vám, jak se dá i z obyčejných předmětů vyrobit něco kouzelného a krásného. Ušetříte tak nejen čas s nakupováním, ale především vám zbude ve vaší peněžence více financí.

Materiál? Sklo!

Využijte všechny staré sklenice a nejrůznější skleněné lahvičky. Staré sklenice můžete využít jako stojánky na svíčky, zavěsit je za provázky jako dekorace, nasypat do nich mušličky, kamínky či jiné dekorativní materiály a doplnit o svíčku. Slouží také jako malé vázičky či si do nich můžete dávat tužky, šminky či další drobnosti, které se vám válí okolo. Vypadají čistě a nijak vkusný interiér neruší. Staré lahve můžete použít jako vázy, naložit do nich pomerančovou kůru, rozmarýn či meduňku spolu s olejem, a dát je do své koupelny, nejenže ji zútulní, ale oleje jsou velmi vhodné do vaší koupele. Díky nim vás voda tolik nevysuší. Do starých sklenic si můžete dělat svačiny na cestu, ať už jsou to saláty, granola s jogurtem či smoothie. Tímto způsobem šetříte i naši planetu.

Materiál? Dřevo!

Ze starých palet, překližek a i větviček se dají vykouzlit mnohé dekorace. Například prkýnka z palet stačí přetřít lakem, ztlouct je a vytvořit z nich dekoraci na zeď, na kterou můžete umístit například fotografie či z nich vyrobit věšák na oblečení. Větývky, které posbíráte v lese a přelakujete, mohou sloužit k vytvoření různých nápisů v interiéru. A pokud někde narazíte na nařezané kmeny, nebojte se jich využít. Nádherně vypadají dřevěná kola jako podtácky pod svíčky či hrníček. Velký dřevěný špalek můžete využít jako stoleček či noční stolek. Dřevo dokonale koresponduje s jemným severským stylem. Dřevěné špalíčku, do kterých se vyvrtají díry, mohou sloužit jako držátka na tužky, svíčku či v nich můžete pěstovat sukulenty.

Materiál? Látka!

Staré látky se dají skvěle využít při zútulňování vašeho bytu. Nemáme na mysli poházení starých hadrů po pokojích, ale prakticky je zužitkovat. Například ze starého oblečení si můžete vyrobit předložku do koupelny či rohožku. Návod na výrobu takovéto recyklované předložky najdete v předchozích článcích. Ze starého oblečení lze však vyrobit mnoho dalších doplňků, podtácků pod hrníčky, pletené závěsy, recyklované povlečení či utěrky. Záleží jen na vaší šikovnosti a fantazii. Důležité je, abyste staré materiály vnímaly jako znovupoužitelné a ne jako pouhý odpad. Vždyť to jsou věci, za které jsme ještě před rokem zaplatili hříšné peníze.