Vegani vymysleli dokonalou náhražku za jejich milovanou zmrzlinu. Napadá vás, co to může být? Jaká ingredience nahradí sladkou chuť a nadýchanou texturu zmrzliny? Ano, je to banán, ne však čerstvý, ale zmražený, který po rozmixování vypadá podobně jako zmrzlina, navíc nepotřebuje nijak doslazovat, jelikož je přirozeně sladký.

Banánová zmrzlina

Vegani si tuto verzi zmrzliny velmi oblíbili. Neobsahuje totiž žádné mléčné produkty a nepotřebuje ani doslazovat. Dopřávají si ji celoročně, jelikož banány jsou jedním z mála ovoce, které je v našich supermarketech dostupné po celý rok v celkem přijatelné kvalitě a cenové relaci. Základem je výběr banánu, který by měl být dostatečně zralý. Ten si nakrájejte na plátky či čtvrtky a vložte do plastové krabičky, kterou uschováte v mrazáku. Nechte přes noc banán zmrznout. Ráno pokrájené banány vložte do mixéru a mixujte do doby, dokud se z nich nestane hladká krémová hmota. Tu si přendejte do misky a ihned ji konzumujte, jelikož tato zmrzlina se poměrně rychle roztéká. Vložit ji také můžete zpět do mrazáku a schovat na později.

Připravte si vaši oblíbenou zmrzlinu

Chuť banánové zmrzliny je sama o sobě velmi příjemná, navíc vás potěší, že neobsahuje žádné zbytečné přísady navíc. Pokud jste však spíše příznivcem ochucené zmrzliny, dopřejte si s pomocí banánového základu chuť zmrzliny, kterou milujete. Banánový základ můžete vylepšit, pokud do mixéru přidáte například ořechy, arašídové máslo, kakao, javorový sirup, med, skořici, vanilku, oříšky, lesní plody, mango, samozřejmě zmražené. Takto si snadno a rychle vytvoříte ten druh zmrzliny, který je vašemu mlsnému jazýčku nejbližší.

Proč je zdravé konzumovat banány?

Banány jsou pro váš organismus zdravé. Obsahují přírodní cukry, tudíž mohou v mnoha pokrmech sloužit jako přirozené sladidlo, navíc jsou bohaté na vlákninu a jsou dobrým zdrojem energie. Bohaté jsou především na vitamin B6, také vitamin C, B1, B2, E. Ceněné jsou velmi pro obsah minerálních látek, především draslíku, který působí proti otékání nohou. Banán je ideální svačinou, kterou si můžete brát kamkoliv na cesty díky jeho ochranné slupce. Ve chvílích, kdy je vám slabo a jste bez energie, si dopřejete banán, navíc při dlouhých cestách v autě chrání proti otékání nohou. Banány jsou také skvělou prevencí mnoha onemocnění, jako je vysoký krevní tlak (draslík ho pomáhá snižovat), čímž funguje i jako prevence infarktu a mrtvici, bojuje s anémii, ranní nevolností, podporuje zdraví mozku, chrání proti vzniku vředů, bělí zuby a uklidňuje nervovou soustavu. Tato zmrzlina pro vás není vůbec nezdravá, ba naopak byste si ji, především v létě, měli dopřávat jako zdravou alternativu tučným zmrzlinám, které často obsahují umělá aromata, barviva a konzervanty.