Kurkumové mléko neboli zlaté mléko je indický nápoj, jehož užívání nese plno zdravotních výhod. Již po tisíce let léčí lidi v jihovýchodní Asii a před několika lety zavítal i do našich krajin. Nápoj je velice chutný a navíc neuvěřitelně zdravý. Pojďme se dnes podívat na to, jaké zdravotní výhody přináší.

Proti bolesti kloubů

Revmatoidní problémy postihují miliony lidí ve všech věkových kategorií po celém světě. Tento problém omezuje člověka vykonávat mnoho činností, od práce až po zábavu. Kurkuma má však silné protizánětlivé vlastnosti, díky kterým přispívá ke snížení bolesti kloubů a s nimi spojenou ztuhlost a sníženou mobilitu.

Proti chřipce a nachlazení

Nejčastějším onemocnění je chřipka a nachlazení. Proti těmto nemocem neplatí nic jiného, než odpočinek a dostatek tekutin. Antioxidační vlastnosti zlatého mléka však účinně bojují proti virům a bakteriím, které jindy způsobují infekce.

Proti problémům s trávením

Stres, špatný jídelníček a nevhodná životospráva může vést k nepříjemnému pálení žáhy a dalším problémům trávicího traktu. Kurkumové mléko si dokáže poradit se zmírněním nepříjemných projevů, uklidněním zažívacího traktu, především s podrážděným žaludkem a optimalizovat jeho funkci.

Proti onemocnění srdce

Vysoký krevní tlak a nezdravá hladina cholesterolu v krvi mají za následek onemocnění srdce, jako je například srdeční infarkt. Kurkuma podporuje zdraví srdce, ředí krev, stabilizuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a krevní tlak.

Proti chronickým onemocněním

Chronické onemocnění, jako je například fibromyalgie, zatěžují a ovlivňují kvalitu života stále více lidem na planetě. Kurkuma však disponuje protizánětlivými a analgetickými látkami, díky kterým působí v organismu podobně jako aspirin. Je skvělou přírodní alternativou prášků na bolesti, které mohou vyvolat i řadu vedlejších účinků.

Při detoxikaci

Onemocnění jater spolu s dalšími komplikacemi mají vliv na celé naše tělo. Organismus plný toxinů nepracuje tak, jak by měl, a proto je potřeba se zbavit nechtěného odpadu. Mléko s kurkumou obsahuje látky, které přirozeně odplavují tento materiál a přivádějí tělo zpátky do normálu.

Jak na kurkumové mléko

Na kurkumové mléko budete potřebovat:

  • ¼ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky kardamonu
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • 1 špetku mletého zázvoru
  • 1 špetku mletého hřebíčku
  • 1 špetkh mletého nového koření
  • 1 hrnek mléka
  • ¾ lžičky medu
  • 1/8 lžičky vanilky

Do studeného mléka vmícháme všechny suché ingredience. Promícháme a pomalu přivedeme k varu. Nakonec přidáme med a podáváme.

Kurkumové mléko je zdravotní bombou. Jeho časté užívání má neuvěřitelně léčivé účinky, které musíte vyzkoušet.