Většina orchidejí roste v kůře místo půdy, jako běžné rostliny. Z toho důvodu je nutné postupovat i jinak u zálivky. Naučte se, jak správně zalévat vodní orchideje, abyste získali co nejlepší výsledky.

Jak zalévat vodní orchidej v květináči

Při zalévání orchideje je cílem, aby se nasytila kůra a ne samotné kořeny. Vždy zalévejte vodou, která má pokojovou teplotu – ani studená ani horká. Nenechte listy dlouho ve vodě, aby nevznikla plíseň.

Nejlepší způsob, jak zalévat orchideje, je namočit kůru po dobu 10 až 15 minut. Poté kůru vyndejte, nechte přebytečnou vodu odkapat a vložte zpět do květináče. Orchidej umístěte zpátky na světlé místo, kam však nesvítí přímo slunce.

Hliněné květináče jsou vhodné pro orchideje, protože terakoty absorbují vlhkost, která nabízí poslední záchranu v případě, že kůra vyschne.

Jak se vodní orchidej pěstuje v rašeliníku

Některé orchideje jsou pěstovány v rašeliníku. Můžete ji zalévat stejně, jako ostatní květiny. Uvědomte si však, že z vrchu může být orchidej suchá, ale uvnitř bude stále vlhká. Vždy strčte do rašeliny prs, abyste se přesvědčili, že je skutečně suchá.

Rašeliník docela efektivně zadržuje vodu, takže pozor abyste nepřelili květináč. Příliš mnoho vody může podporovat hnilobu kořenů.

Jak často by se měla zalévat

Zalévání orchideje je více umění, než věda. Jak často závisí na mnoha faktorech, včetně toho, jaké teplo je, kolik světla orchideje dostane, jaký typ orchideje máte nebo jaké pěstební médium používáte.

Obecným pravidlem je zalévat jednou týdně. Některé orchideje můžete zalévat jednou za čtyři dny, ale vždy se informujte o druhu, který pěstujete a jeho potřebu zálivky.

Rosení orchideje

Rosení orchideje nemusí být součástí péče o orchidej. Můžete však tuto činnost zařadit do své rutiny. Pokud nechcete hlídat stav vody, jednou za čas navlhčete orchidej a nemusíte se bát, že by vyschla. Zároveň ji nikdy neutopíte ve vodě.

Přidávání hnojiva

Orchideje nepotřebují příliš hnojiva. Pokud se rozhodnete, zvolte tekuté hnojivo. Používejte radši menší množství hnojiva. Ve vegetačním klidu nehnojte orchidej vůbec. Po období zimy dejte rostlinám měsíc nebo dva bez hnojiv a poté začněte opět hnojit.

Poraďte se v obchodě, jaké hnojivo je ideální pro váš druh orchideje. Pokud nemůžete sehnat tekuté hnojivo, můžete použít granulové nebo tyčinky. Nefungují tolik dobře, jako tekuté, ale splní svůj účel.