Naučte se, jak efektivně prát dětské oblečení pomocí následujících rad. S příchodem novorozence se vám zvýší potřeba prát. Odstranit skvrny z dětského oblečení není žádná sranda. Navíc musíte dávat pozor, abyste nepodráždili pokožku dítěte. Níže uvedené tipy vám pomohou, jak se vyvarovat těm největším chybám při praní dětského prádla.

Příprava k praní

Všechno oblečení, které vašemu miminku pořídíte, před prvním použitím vyperte. Novorozenci mají citlivou pokožku a mytí odstraňuje zbytky dráždivých látek. Při praní se pozorně podívejte na etiketu u oděvu, která vám poradí, jak správně vyprat látku, aby se nepoškodila. Na dětské oblečení nikdy nepoužívejte chemická bělidla a vždy postupujte co nejvíce v souladu s přírodou. Jedině tak ochráníte pokožku dítěte před podrážděním od chemických prostředků.

Volba pracího prostředku

Někteří rodiče mohou mít potřebu kupovat dětské prací prostředky pro praní kojeneckého oblečení. Pravdou je, že tyto prací prostředky se neliší od klasických pracích prášků a více méně obsahují stejné složení. Praní dětského prádla ve vašem oblíbeném pracím prostředku by neměl být problém. Některé prací prášky však nemusí být dostatečně rozpuštěné a budou zanechávat stopy na oblečení, které může dráždit pokožku dítěte.

Pokud máte obavy z podráždění, vyzkoušejte nejdříve jeden kus oblečení, který umyjete v pracím prostředku. Nasaďte oblečení miminku a pravidelně kontrolujte stav jeho kůže. Pokud se mění, je lepší použít jiný prací prostředek, který je nejlépe na bázi přírodních látek. Oblečení, které obsahuje stopy chemikálií, a pracích prostředků důkladně propláchněte ve vodě.

Jak na skvrny

Obecně platí, že skvrny je lepší odstranit, dokud jsou čerstvé. Je tedy lepší ihned po vytvoření skvrny co nejvíce oblečení propláchnout a odstranit. Níže naleznete pár tipů, jak odstranit běžné skvrny z dětského oblečení.

Proteiny (mateřské mléko, sliny, výživa, skvrny od jídla, stolice): Namočte skvrny ve studené vodě a poté je propláchněte v produktu, který obsahuje enzymy. Pokud tento postup nezabere, zkuste všestranný odstraňovač skvrn a vyperte oblečení běžným způsobem.

Moč: Odstranění moči z oblečení vyžaduje dvoustupňový proces. Zřeďte jednu polévkovou lžíci amoniaku a jeden šálek vody. Naneste na skvrnu, nechte chvíli působit a poté propláchněte vodou. Před aplikací se ujistěte, že oblečení nepouští barvu.

Dětský olej: Na odstranění použijte přípravek, který je určen na předpírku. Poté umyjte oblečení v teplé vodě, která jej nesrazí.

Ovoce a zelenina: Tři metody můžete použít pro odstranění těchto skvrn. Opláchněte skvrnu ve studené vodě nebo umístěte oblečení v roztoku alkoholu a vody ve stejném poměru. Oblečení umyjte běžným způsobem. Další možností je namočit skvrnu do směsi bílého octa a vody ve stejném poměru.

Jak prát látkové pleny

Látkové pleny by měly být prány odděleně. Špinavé pleny okamžitě umyjte na záchodě. Stačí hrubé nečistoty spláchnout vodou. Zaschlé skvrny namočte přes noc ve vodě. Nepoužívejte saponáty s barvivy nebo parfémy. Odmočené pleny vyperte v horké vodě a pořádně je propláchněte. Nepoužívejte aviváž, která by mohla podráždit pokožku kojence.