Zamilovali jste si arašídové máslo? A četli jste si někdy jeho složení? Pokud ano, určitě vás překvapilo množství ingrediencí, které je v průmyslově vyrobených arašídových pomazánkách. Zkuste si raději vyrobit domácí arašídové máslo, které neobsahuje zbytečné či nezdravé přísady, jako je cukr či olej. Doma připravené arašídové máslo je chuťově srovnatelné s tím kupovaným, navíc u něj na sto procent víte, co obsahuje. A pokud jste ho zatím neochutnali, do toho domácího se jistě zamilujete.

Ingredience:

  • 450 g nepražených arašídů
  • 1 PL medu či rostlinného sirupu
  • 1 lžička mořské soli

Na přípravu arašídového másla budete potřebovat poměrně dost arašídů. Doporučujeme koupit arašídy nepražené, v bio kvalitě. Arašídy byste měli jako první opražit, čímž získají svou typickou chuť. Zvolit můžete pražení na pánvi nebo v troubě, pod arašídy nepřilévejte žádný olej. Smaží se několik minut na mírném plameni, pečou ve středně předehřáté troubě 10-15 minut. Stále je otáčejte a promíchávejte, až se lehce rozvoní a zhnědnou, máte hotovo.

Po upražení arašídů si připravte mixér. Vhodné je zvolit opravdu výkonný mixér, který arašídy rozmixuje až na kaši. Čím vyšší výkon, tím jemnější arašídové máslo bude. V tuto chvíli se musíte rozmyslet, zda budete chtít jemnou (smooth) nebo křupavou (crunchy) verzi arašídového másla. Pokud preferujete crunchy verzi s kousky arašídů, dejte si před mixováním dvě lžíce upražených arašídů stranou.

Do mixéru vsypte arašídy a začněte mixovat. Začne se tvořit jemný prášek. Mixování arašídů může být pro váš mixér poměrně náročné, zvláště pokud není příliš výkonný. Nechávejte ho tedy chvíli odpočinout. Po chvíli se začne uvolňovat olej a tvořit se hrudky, které budou držet na stěnách. Musíte je shrnovat ze stěn mixéru. Postupně už se začnou tuhé kusy měnit v kaši, kterou lze lehce mixovat.

V tuto chvíli přidávejte do směsi sirup či med a sůl. Nyní ještě jednou rozmixujte. Záleží pouze na vás, jak moc chcete mít arašídové máslo jemné. Pokud toužíte po crunchy verzi, přidejte do vzniklé hmoty nasekané arašídy, které jste si dříve dali stranou. Pomazánku přendejte do sklenice a zavřete. Můžete jej skladovat v lednici nebo na tmavém místě.

 

Jak arašídové máslo použít?

Pokud se do arašídového másla nezamilujete hned, jak ho ochutnáte, můžete ho zkusit přidat do svých pokrmů. Běžně se arašídové máslo přidává do smoothie, skvěle doplňuje rostlinná mléka v kombinaci s banánem a kokosem. Zabalit ho můžete také do palačinek s banánek, skvěle chutná na celozrnném pečivu, které jím pomažete a navrch nakrájíte banán. Opravdová dobrota! Může se stát i náhradou za máslo. Přidat ho můžete i do ranních ovesných vloček, různých kaší či do toustů. Je výborné i jen tak na lžičku.

Proč konzumovat arašídové máslo?

Arašídové máslo je pro vaše tělo přínosné v přiměřeném množství. Pokud slupnete deset lžiček denně, jen ztloustnete a svému zdraví uškodíte. Arašídové máslo je opravdu tučné, ale tuky, které obsahuje jsou rostlinného typu a nenasycené a vašemu zdraví jsou prospěšné. Je skvělým zdrojem bílkovin, vitaminu E, B1 a B3, kyseliny listové, hořčíku a fosforu. Jde o to, že arašídové máslo je vlastně pomazánka z oříšků, která má na vaše tělo stejné účinky jako když sníte arašídy samotné, zvláště to domácí, které neobsahuje skoro nic navíc.