Ať už si hodláte ozdobit terasu nebo plánujete pěstovat pokojové rostliny, díky květináčům můžete přenést přírodní krásku do jakéhokoli prostoru. Péče o rostliny v květináčích vyžaduje splnění několika podmínek. Jedině tak získáte kvalitní a krásné květiny.

V čem je náročné pěstování v květináči

Každá rostlina potřebuje správnou půdu, množství vody, světlo a hnojivo. Kontejnerové rostliny však potřebují trochu více pozornosti, než ostatní rostlinky. V tom spočívá náročnost pěstování oproti klasickému zahradničení. Níže naleznete náš průvodce, který vás povede na cestě za úspěchem.

Půda pro rostliny v květináčích

Rostliny v květináčích by měly být pěstovány ve speciálním substrátu, který neobsahuje klasickou zahradní půdu. Ta je příliš těžká a může odříznout kořeny rostliny od kyslíku. Také často obsahuje semene plevele, který ničí vysazené květiny.

Vybírejte půdu, která je složena z rašeliny nebo kokosového vlákny a obsahuje další látky, jako vermikulit, perlit a další. Lehká půda v květináči zajistí pro rostliny dobrou drenáž, vlhkost a dá dostatek prostoru pro růst kořenů.

Zalévání rostlin

Voda a kanalizace hrají klíčovou roli v úspěchu pěstování rostlin v květináči. Chudé zavlažovací postupy zabíjí rostliny více, než cokoliv jiného. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a vyhnete se katastrofě.

Při zalévání používejte vlažnou vodu, studena voda může poškodit kořeny a listy, horká voda zabije rostliny okamžitě. Ideálně nechte kohoutkovou vodu několik hodin odstát, ať se odpaří chemikálie, které obsahuje.

Změkčená voda obsahuje sodík, který se může hromadit v půdě a během času spálit kořeny rostlin. Využijte venkovní přívod vody pro zalévání nebo nainstalujte speciální kohoutek, který vám změkčí vodu.

Zalévání rostlin v dopoledních hodinách umožňuje listům stihnout odpařit vodu do večera. Zeleň, která zůstává chladní a mokrá během večerních hodin je více náchylná k nemocem. Obzvláště pro růže a rajčata.

Květináče také potřebují odvodňovací otvory, aby se zabránilo rostlinám sedět ve vodě. Můžete umístit talíře pod hrnce a zachytit přebytečnou vodu, kterou odlijete a zabráníte tak hnilobě kořenů a nadměrné vlhkosti půdy.

Před zaléváním vždy kontrolujte vlhkost půdy tím, že strčíte prst do půdy. Zavlažujte pouze v případě, že je půda suchá. Zalévání mokré půdy může zatížit kořeny a udusit je. V případě, že má květina nedostatek závlahy, ponořte ji do vody a nechte ji nasáknout vodu do momentu, kdy se přestanou zobrazovat vzduchové bubliny.

Jak často zalévat? Záleží na druhu rostliny, velikosti květináče, počasí a dalších faktorech. Venkovní květináče nemusíte zalévat příliš často, stačí jednou nebo dvakrát denně během horkého a suchého počasí, ale mnohem méně během chladnějších dnů a zatažené oblohy. Jako obecné pravidlo platí, že čím větší kontejner pro rostliny, tím je zapotřebí menší zálivka.

Jak velké květináče

Velikost květináčů se odvíjí od druhu rostliny. Čím větší hrnec k dispozici, tím lepší podmínky pro kořeny a rostliny budou lépe růst. Při výběru rostlin si nechte poradit i pro správnou velikost květináče.

Hnojení a další požadavky

Všechny rostliny jsou závislé na světle, které je důležité pro jejich přežití. Dostaňte správné množství světla pro vaše květiny a máte z poloviny vyhráno. Vždy umístěte rostliny na místa, která mají rády a nikdy je nevystavujte ostrému slunci, pokud jsou určeny do polostínu.

Dalším důležitým požadavkem je hnojení. Před hnojením odstraňte přebytečnou vodu. Vybírejte organická hnojiva, která mají postupné uvolňování a dodávají rostlinám potřebné živiny.

Kompost je také skvělý, ale musíte přidat i dusík, který dodává rostlinám potřebné živiny a drží jejich zelenou barvu. Rostlinky také potřebují fosfát a potaš.

Kupte si připravené hnojivo, které je určené pro pokojové rostliny v květináčích a nemusíte mít strach, že byste něco pokazili. Stačí postupovat podle návodu.