Udržujte podlahy z tvrdého dřeva krásné tím, že je budete chránit a pravidelně voskovat. Přinášíme vám základní tipy a triky, které potřebujete o voskování dřevěné podlahy vědět. Na cestě k úspěchu vám nic nebrání.

Proč voskovat

Vosk se používá k utěsnění a ochraně krásné dřevěné podlahy. Vyberte si ten správný vosk, který se hodí k vašemu typu podlahy a má zároveň povrchovou úpravu. Nejlépe udělat, když se poradíte se svým prodejcem podlah nebo si vyhledáte všechny dostupné informace o materiálu vaší podlahy. Po navoskování dávejte dobrý pozor, aby vaše podlaha nebyla příliš kluzká. Pro koberečky na podlaze použijte protiskluzové podložky, abyste zabránili nehodám. Níže naleznete jednotlivé druhy vosku a jejich způsob použití.

Klasický vosk

Vyberte si staromódní vosk v plechovce pro nelakované parketové podlahy, opravdové linoleum, korek či beton. Nepoužívejte voskovou pastu na žádné podlahy typu vinyl nebo již hotové podlahy. Postupujte podle uvedeného návodu a zajistíte si dlouhotrvající lesk.

  • Navlhčete měkkou tkaninu, která nepouští barvu, a vyždímejte ji téměř do sucha, abyste zabránili hadříku vsáknout příliš mnoho vosku.
  • Naneste vosk lehce a rovnoměrně po celé podlaze a zapracujte ho do povrchu.
  • Pokud dáváte přednost měkkému vosku, použijte tekutý ekvivalent k pastě.
  • Vzhledem k tomu, jak voskovaný povrch zasychá, bude vypadat podlaha zakaleně. Vyleštěte podlahu do vysokého lesku pomocí čistého ručníku nebo froté mopu.

Tekutý vosk nebo olej

Tekutý vosk nebo olej se používá na nelakované tvrdé dřevo, linoleum nebo korek. Postupujte podle doporučení na etiketě. Jedná se jednodušší používání, než u klasického vosku, ale povrchová úprava nevydrží příliš dlouho. Navlhčete hadřík, který nepouští, a naneste vosk rovnoměrně po podlaze. Vše důkladně rozetřete a poté nechte vosk zaschnout. Jak se rozpouštědlo odpařuje, podlaha začne být lesklí. Po zaschnutí a odpaření, vyleštěte podlahu čistým ručníkem nebo jiným nástrojem.

Silikonová leštidla na bázi vody

Silikonové leštící prostředky na bázi vody můžete použít na všechny podlahy kromě neuzavřených prostor. Při používání leštidla, naneste několik vrstev, které mají dlouhotrvající účinek, než jedna těžká vrstva, která se obtížně suší.

Navlhčete čistý mop, nalijte leštidlo na mop a podlahu. Rovnoměrně vše rozetřete tak, aby se zbránilo vzniku bubliny v kapalině. Nechte lesk zaschnout a poté opět vyleštěte podlahu pomocí čistého ručníku. Následně naneste další vrstvy a opakujte stejný postup. Vyhněte se nanášení leštidla na podlahové lišty nebo stěny, jelikož špiní a ničí barvy nebo tapety.