Letní sláva bledne příliš rychle do neúrodných zimních měsíců. To je jeden z hlavních důvodů, proč se celá staletí nakládají vypěstované plody a suší bylinky pro pozdější využití. Vysušit bylinu co nejlépe, je skutečná věda a umění. Může se vám totiž stát, že i když budete postupovat podle návodu, nemusíte dosáhnout očekávaných výsledků. Je to tak trochu umění. Přesto existuje pár obecných doporučení a rad, které vás dovedou až k vytouženým sušeným bylinkám, které si můžete uschovat a použít během období, kdy je vše pokryté bílou. Odhalte s námi triky zkušených bylinářům.

Jak na sklízení bylin

Nejlepší doba pro sklizeň bylinek je v ranních hodinách po odpaření rosy, ale před východem slunce, které vysaje z rostlin všechnu barvu a vůni. Pro nekulinářské použití vyberte rostliny v plném květu, které se vám později budou hodit na extra použití. Pro správné řezání, nechte několik palců stonku na každé ořezané bylince. Díky tomu poroste i nadále.

Sušení na vzduchu

Nejjednodušší metodou, je sušení ve svazcích na vzduchu. Shromážděte tři až šest nařezaných bylinek a zajistěte stonky pomocí provázku či příze. Pověste svazky vzhůru nohama na suchém a tmavém místě (sluníčko krade barvu, chuť a vůni). Dobře provětrané podkroví nebo suterén funguje velmi dobře. Byliny se vysuší během několika týdnů. Pro kulinářské účely, se ujistěte, že jsou rostliny křehké. Následně otrhejte listy a uložte je do vzduchotěsných nádob nebo pytlíků. V případě, že máte tvořivé myšlenky, budete mít lepší výsledky s bylinkami, které jsou ještě trochu vlhké.

Používaní vysoušedla

Savé látky urychlují proces sušení bylin a zároveň zachovávají barvy a tvary květů bylin. Písek, borax nebo kukuřičná mouka jsou tradiční sušící látky. Chcete-li pohltit vlhkosti bylin, vložte do kontejneru nařezané stonky a zakryjte je čistým, suchým pískem nebo směsí jednoho dílu boraxu se třemi díly kukuřičné mouky. Ponechte kontejner otevřený, ať se přebytečná voda může odpařovat. Bylinky budou suché za zhruba tři až pět dní. Na trhu existují speciální granule, které jsou více šetrné k bylinkám a méně poškozují listy a květy. Použití gelu je velmi jednoduché. Vezměte si plastovou, kovovou nebo skleněnou nádobu, kam nalijte se asi centimetr gelu. Následně přidejte bylinky a poté je zakryjte gelem. Doba vysychání bude různá, ale pohybuje se od dvou do deseti dnů. Následně odstraňte pomocí štětce krystaly, které obsahují přebytečnou vodu.

Sušení v mikrovlnné troubě

Chcete-li pracovat s čerstvými bylinkami každý den a sušit je podle potřeby, použijte mikrovlnnou troubu. Položte nasekané bylinky na papírový talíř a nechte sušit v troubě zhruba minutových intervalech. Můžete také použít kombinaci mikrovlnné trouby a sušení pomocí gelu. Použijte nekovovou nádoby, kam vložíte gel a bylinky podle návodu uvedeného výše. Nezakrývejte kontejner a vložte vše do mikrovlnky. Použijte výkon kolem 200 až 350 wattů. Bylinky sušte v minutových intervalech a vždy zkontrolujte výsledek. Zacházejte opatrně s horkým gelem. Vysušené bylinky poznáte tak, že budou na dotek křehké.