Nemůžete večer usnout, budíte se během noci i přes to, že jste unavení? Možná se váš mozek nedokáže uklidnit, nebo trpíte dlouhodobým stresem. My vám dnes představíme několik potravin, které dokážou zklidnit mysl, zkvalitnit spánek a pomoci tělu si odpočinout. Pokud nechcete spoléhat na prášky na spaní, ale vyzkoušet pár přírodních triků, jezte tyto potraviny.

Ve studii vedené v roce 2013 vědci zkoumali mozek octomilek. Našli v něm molekulu, která propojuje chuť k jídlu a mozkovou činnost. Tento neurologický poznatek posiluje myšlenku, že to, co jíme, má velký vliv na naši kvalitu spánku. Pokud budete pít přemíru alkoholu, nebo kávy, budete nejspíš trpět slabým spánkem a ráno se budit unavení. Ovšem existují i potraviny stimulující uvolňování látek, které podporují ospalost a zbavují nás nespavosti.

Potraviny, díky kterým zamezíte nespavosti

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou bohaté na tryptofan, aminokyselinu, která pomáhá v produkci serotinu a melatoninu. Obě tyto látky uklidňují mysl a pomůžou vám spát. Některé chemické preparáty, jsou založeny na této látce, ovšem vlašský ořech je mnohem lepší přírodní volbou. 1 g vlašských ořechů obsahuje také 2,5 – 4,5 ng melatoninu, který podporuje zdravý spánek.

Mandle

Mandle jsou skvělým pomocníkem proti nespavosti především proto, že obsahují hořčík, který tlumí bolest hlavy, snižuje stres a zlepšuje celkovou funkci mozku. Pokud chcete z mandlí dostat co nejvíce, namočte je na 24 hodin, následně pak konzumujte.

Teplé mléko

Teplé mléko je velmi známý lékem proti nespavosti. Pravdou je, že každý mléčný výrobek obsahuje vysoké procento vápníku, který pomáhá při produkci melatoninu v těle. Sklenice horkého mléka předtím, než jdete spát, nastartuje váš organismus na režim spánku. Někteří vědci dokonce tvrdí, že sklenice teplého mléka působí tak uklidňujícím pocitem, jako třeba oblíbený talisman.

Banány

Tato plodina je velice oblíbenou potravinou především díky své bohatosti na draslík a hořčík, které zamezují svalovým křečím a pomáhají tělu relaxovat. Obsahují také vitamín B6 a vysoké procento vlákniny, které podporují tvorbu serotinu.

Sladké brambory

Poslední potravinou, která má uklidňující účinky, je sladká brambora. Ta je bohatým zdrojem vitamínu B6, A a komplexních sacharidů. Všechny tyto látky podporují spánek a zároveň zdraví očí. Brambora také zabraňuje produkci kyseliny v žaludku, která může způsobit nespavost.

Posledním našim tipem, je jednoduchý koktejl, který si můžete dopřát před spaním. Rozmixujte mléko s banánem, mandlemi a vlašskými ořechy. Tento nápoj funguje lépe než prášky na spaní.

Trpíte-li nespavostí, zbavte se ji jednou provždy pomocí těchto potravin.