Vynikající šťouchané brambory s vajíčkem a rukou si zamiluje. Když k tomu přidáte i výborný sýr a rukolu, nebudete chtít nic jiného. Níže naleznete recept, jak si tuto dobrotu vyrobit.

Počet porcí: 6 porcí

Doba přípravy: 25 minut

Celkový čas: 1 hodina a 45 minut

Co budete potřebovat na šťouchané brambory

  • 1 balení brambor
  • 4 střední pórky
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 zakysanou smetanu
  • 1 šálek strouhaného sýra
  • ½ lžičku soli
  • ½ lžičku mletého pepře
  • 1 šálek mléka
  • 6 vajec
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ citronu
  • 2 šálky rukoly nebo baby špenátu

Jak na to

Propíchněte brambory vidličkou a vložte je do mikrovlnné trouby. Nechte je péct v troubě na vysokou teplotu zhruba 12 minut. Po uplynutí doby, vyndejte brambory z mikrovlnné trouby a nechte je vychladnout. Mezitím si předehřejte troubu na 220°C. Připravte si pekáč. Ve velké pánvi osmažte pórek a nastrouhaný česnek na rozpuštěném másle. Stačí mírný oheň a zhruba 5 minut.

Odložené brambory oloupejte a rozmačkejte je na kaši. Vmíchejte pórek, zakysanou smetanu, polovinu sýra, sůl a pepř. Míchejte tak dlouho, až se vytvoří hladká konzistence. Vložte na pekáč a pečte 40 minut, až brambory zhnědnou. Vyjměte z trouby a vytvořte v bramborách menší dolíčky, kam vložíte rozklepnuté vejce. Pečte dalších 20 minut, až se vejce udělají. Vyndejte z trouby, posypte zbytkem sýra a nechte chvíli odstát.

V misce si mezitím rozšlehejte olej, citronovou šťávu, 1 stroužek česneku, sůl a pepř. Nakonec přidejte špenát nebo rukolu. Vše důkladně promíchejte a přidejte k pekáči brambor.