Ve většině případů, se zloději na internetu zaměří na velké firmy, které mají milionové zisky. Někde, je však pozornost hackerů zaměřena na běžné osoby. V tomto článku si ukážeme několik způsobů, jak ochránit svoji identitu na internetu a nepřijít tak o peníze.

1. Před provedením finanční transakce, se podívejte, že je web zabezpečený

Na webové stránce si všímejte dvou označení jedno je písmeno S, které značí „Secure“, tedy zabezpečeno a je na začátku URL adresy. Druhý bod, je visací zámek, který by měl být zelený. První zabezpečovací prvek nemusí být viditelný, ale vždy si hlídejte zámeček.

2. Plaťte online pomocí kreditní karty, nikoli debetní

Kreditní karta poskytuje lepší ochranu proti podvodům, než debetní karta. Ta je totiž spojena přímo s vaším účtem, zatímco kreditní karta ne. Bez ohledu na to, jakou kartu použijete, vždy si kontrolujte transakce, jestli nenajdete neoprávněnou platbu.

3. Nevyžádané emaily vymažte, neklikejte na odhlašování

Když se odhlásíte z nevyžádané pošty, dáte vědět odesílateli, že je vaše emailová schránka aktivní. To v konečném důsledku znamená více nevyžádané pošty. Víc spamu znamená větší bezpečnostní riziko. Zatímco, když email smažete, nikdo se nic nedozví.

4. Neukládejte informace o platební kartě pro pozdější použití

Možná se to na první pohled zdá výhodné, ale čím více informací o sobě poskytnete na internet, tím víc jste zranitelní. Vyhýbejte se tomu a chraňte svoji identitu a finance.

5. Mějte silná hesla

Používejte silná hesla, která jsou vytvořena v celých větách, včetně mezer a interpunkce. Pokud je to možné, mějte všude originální hesla. Pro správu hesel můžete využít speciální programy LastPass nebo KeePass, který generuje silná hesla a zároveň je spravuje.

6. Zlepšete odpovědi na bezpečnostní otázky

Vyhněte se klasickým odpovědím na otázky typu, jaké bylo jméno vaší matky za svobodna. Vyberte si spíše nesmyslnou pohotovou odpověď, něco jako „ubrus“. Nikoho nenapadne, že budete mít tímto stylem vytvořenou bezpečnostní otázku.

7. Udržujte software počítače aktualizovaný

Toto opatření platí obzvláště pro antivirové programy a prohlížeče, jako je Internet Explorer nebo Google Chrome. Mnoho dnešních útoků využívá chyb v programech, které nejsou aktualizované. Pravidelnou aktualizací se vyhnete případným problémům.

8. Pozor na emailové přílohy

Falešné emaily jsou nejčastějším útokem hackerů. Neotvírejte emaily ani přílohy v poště, kterou jste si nevyžádali. Jak poznáte falešný email? Většinou obsahuje gramatické chyby, má špatnou stylistiku, nedává smysl a celkově není na první pohled příliš důvěryhodný. Proč jsou tyto útoky tak úspěšné? Protože většinou vyvolávají strach a nutkání okamžitě jednat, například nutné zaplacení složenky, jinak přijdou penále, atd.

9. Pozor na klasickou poštu

Nezapomeňte, že krádež identity se může dít i v reálném světě. Jedním z dalších úspěšných taktik zlodějů, je vykradení citlivých údajů z odpadkového koše. Málokdo totiž skartuje svá citlivá data ze složenek a dopisů. Zlodějům potom stačí navštívit kontejner a prázdné konto je na světě.

10. Pokud jste byli podvedeni, okamžitě jednejte

Čím dříve zastavíte a zablokujete všechny své karty atd., tím méně škod, budete muset napravovat. Okamžitě jednejte, když přijdete o svojí identitu nebo vám někdo zcizí kreditní kartu. Kontaktujte svoji banku a polici.