Cestování a poznávání nových kultur je velmi oblíbeným koníčkem. Kromě památek navštěvuje plno lidí i místní restaurace pro poznání kulinářských pochoutek tamních obyvatel. Každá země má své kouzlo a je odlišná. A jídlo je jedním rozdílem. Chcete-li poznat nejzajímavější kuchyně světa, navštivte některé z těchto zemí, jejichž jídelníček je bohatý na pochoutky, ale i pastva pro oči.

Bangladéš – země street foodu

Možná vás překvapilo, že se Bangladéš řadí mezi země, která jsou obklopená dobrým jídlem. Nicméně kromé rušných ulic a skalnaté krajiny je tato země proslavená trhy s čerstvým ovocem a skvělou atmosférou.

Pokud se rozhoduje, kdy tuto zemi navštívit, je vhodnější zima, než léto. V tomto období totiž můžete na trzích najít ty nejchutnější potraviny.

Jednou z místních specialit je fuschka. Jedná se o smažené taštičky plněné zelenými paprikami a cibulí. Tyto taštičky se podávají v horké pikantní tamarindové omáčce. Obvykle se tento pokrm podává společně s čajem.

Nejste-li fanoušek pikantního jídla, bude pro vás vhodnějším pokrmem Bhapa Pittas. Tento pokrm se připravuje v páře a hlavními ingrediencemi jsou kousky kokosového ořechu a hnědého cukru. Jak již tušíte, jedná se o sladkou pochoutku, která připomíná piškotový dort. Je však o něco lehčí a aromatičtější. Nejlepší Bhapa Pittas můžete sehnat u pouličních stánkařů.

Bangladéš nabízí ještě řadu chutných pokrmů, které však musíte objevit sami. Pokud se rozhodnete navštívit tuto zemi, určitě se vydejte na Cox Bazaar, jednu z nejdelších pláží na světě.

Japonsko – země tradičního stolování

Jak již všichni víme, Japonsko je země uznávající tradiční a klasické hodnoty. Praktikovat vybrané chování a respektovat tradice je náplní života každého Japonce. Platí tu pravidla jakým způsobem sedět, jíst, pít, chodit, nebo mluvit. Jejich porušování vás lehce postaví mimo společnost.

Co se týče jídla, je Japonsko známé pro jednu konkrétní věc a tou je sushi. Fakt, že je obklopeno oceánem, dělá z Japonska největším konzumentem ryb, které jsou podstatou sushi kuchyně. Sushi je lahůdkou, kterou si zamilovala řada lidí po celém světě. Tenké plátky vytvořené rýže, které obalují ryby, nebo zeleninu, jsou v kombinaci s omáčkou skvělým pokrmem.

Každý milovník ryb by měl proto navštívit Japonsko, jehož nabídka tohoto masa je velmi barvitá.

Itálie – víno, těstoviny a omáčky

Itálie je po celém světě známá pro své lahodné víno a úžasné sýry jemné chuti. Lidé milují Itálii pro její barvitý jazyk a schopnost z mála ingrediencí vykouzlit kulinářský zážitek. Italové servírují takzvané ochutnávací talíře, na kterých nechybí sýr, olivy, rajčata, šunka a bageta, doplněné kvalitním vínem. Známá je i díky kávě, těstovinám a samozřejmě pizze, která se znárodnila snad již v každé zemi.

Itálie rozhodně není zemí rychlého občerstvení. Tamější obyvatelé tráví dlouhý čas při konzumaci jídla, která je zároveň společenskou událostí.

A jaké jídlo si nenechat ujít? Z italských jídel si vybírejte spíše ty, které obsahují co nejméně ingrediencí. Výborná je pizza margarita, nebo lahodná rajčatová omáčka s domácími těstovinami a aromatickým sýrem. Ani tentokrát nezapomeňte na sklenici vína.

Pokud však hledáte opravdovou delikatesu, zkuste pravé italské rizoto s mořskými plody. Nejlepším místem, kde byste si toto jídlo mohli dopřát, je Sardinie. Kromě mořských pokladů si vychutnáte i překrásné výhledy, které tato oblast nabízí.

Filipíny – země jedinečnosti

Poslední zemí, kterou byste jako gurmán měli navštívit, jsou asijské Filipíny. V této krajině se prolíná jak asijská, tak evropská kultura. Filipíny byly totiž v minulosti kolonizovány Portugalci. Od této doby se místní obyvatelé přizpůsobili také této kultuře, a proto v zemi panuje filipínsko-portugalské klima. Kromě neuvěřitelné ochoty, kterou Filipínec nešetří, je také chutné jídlo důvodem, proč tuto zemi navštívit.

Jedním z nejkurióznějších pokrmů, který můžete na Filipínách ochutnat, je takzvaný Balut. Balut je vařené vejce, ve kterém je však zárodek malého ptáčka. Jedná se o běžnou pochoutku, která spolu se sojovou omáčkou tvoří snídani Filipínců. A zatímco by někdo tento pokrm nepozřel, druhého může očarovat.

Na světě je řada zvláštní potravin a různých kultur. Pokud chcete maximálně načerpat místní atmosféru, jídlo by vás nemělo minout. Nemějte strach, vydejte se na tržnice a nechte se překvapit zajímavými chutěmi, které jinde nezažijete.