Bobule, jako jsou borůvky, maliny, jahody a další, můžete pěstovat v květináči. Nemusíte se bát, že máte malé prostory. Bohatě vám vystačí terasa nebo balkon. Pěstování není náročné, pokud si vyberete ten správný kontejner, umístění a budete o ně pečovat. Poradíme vám jak na to.

Jak na pěstování bobulí

Všechny plodící rostliny, ať už v kontejneru nebo v zemi, produkují nejvíce plodin, když jsou na plném slunci. Poskytněte jahodám minimálně šest až osm hodin slunce denně.

Rostliny v nádobách potřebují mnohem více vody, než rostliny v zemi. Bobule totiž vyschnou mnohem rychleji v květináči, než v zemi. Obecně lze říci, že byste měli kontrolovat vlhkost půdy každý den. Půda musí být vlhká, ale ne mokrá. Ve větrných a horkých podmínkách můžete jahody zalévat dvakrát denně. Před zaléváním se však ujistěte, že je to potřeba. Stačí strčit prst do hlíny zhruba na 1 cm a zjistíte, jak moc je půda vlhká.

Správný kontejner na pěstování bobulí obsahuje drenážní otvory. To dovoluje prorůstat kořenům skrz hlínu a navíc se nemůže stát, že přelijete rostlinu. Drenážními otvory přebytečná voda vyteče ven.

Pěstování malin v květináči

Některé odrůdy malin nejsou příliš velké a snadno se pěstují v květináči. Vybírejte trpaslicí nebo beztrnné odrůdy, které se dobře hodí pro pěstování doma.

Při sázení by měla mít malina dostatek prostoru pro růst. Ujistěte, že jste ji zasadily dostatečně hluboko. Vybírejte tedy velký květináč, který má prostor pro velký keř malinovníku. Pro kontejnerové maliny se hodí používat substrát, který je speciálně určen na pěstování v kontejnerech. Následně přidávejte vyvážené hnojivo, které obsahuje vše, co malina potřebuje.

Maliny jsou trvalky, které potřebují zhruba rok času, aby začali plodit. Nové výhonky budou růst zhruba rok a až v dalším roce vám dají nové plody. Prořezávejte všechny mrtvé výhonky a větvičky, které brání novému růstu. Zároveň tvarujte malinovník, ať vám nepřeroste přes hlavu.

Pokud bydlíte v oblasti, kde je tuhá zima, přesuňte maliny do garáže. Během zimního období rostlina spí a zalévejte pouze tak, aby zůstala na živu. Malinovník dejte zase ven, až přejdou první jarní mrazíky. V případě, že nechcete maliny přesouvat, květináč dobře zaizolujte a použijte mulčování pro ochranu kořenů.

Pěstujeme borůvky

Borůvky jsou ideální pro pěstování v kontejnerech, jelikož jsou snadné na údržbu. Připravte si kontejner, který bude mít střední či větší velikost.

Pro pěstování použijte substrát určený pro rododendrony, azalky nebo kamélie. Hladina pH by se měla pohybovat mezi 4,5 až 5,5. Hnojivo používejte na začátku a konci jara s cílem podpořit růst a produkci plodů.

Brzy na jaře prořezávejte mrtvé větvičky. Pokud nechcete tvarovat borůvku a nemá žádné mrtvé části, nemusíte se o ni vůbec starat.

Většina borůvek potřebuje jeden až dva další keříky, které se navzájem opylují. Nicméně existují druhy, které jsou samosprašné a produkují dostatek plodů.

Pokud žijete v teplém prostředí, pamatujte, že borůvky potřebují nízké teploty, aby mohly plodit. Informujte se u svého zahrádkáře, který vám poradí, jakou péči potřebuje váš druh. V období zimy přenoste květináč s borůvkou do garáže. Nechte ji odpočívat, ale postarejte se, aby měla borůvka dostatek vody. Pokud necháte květináč venku, postupujte opět tak, že použijete mulčování a izolaci.

Jahody v květináči

Jahody mají malý kořenový systém a z toho důvodu se hodí pro pěstování v květináči. Vybírejte však takový kontejner, který je dostatečně prostorný. Každá rostlinka má ráda dostatek prostoru. Pokud nechcete mít kontejner na zemi, můžete jahody zavěsit do vzduchu.

Podle druhu jahod probíhá i samotná sadba. Většinou je však potřeba alespoň 5-8 cm prostoru mezi jednotlivými keříky jahodníku. Některé druhy mohou být umístěny blíže nebo dál. Ujistěte, se kořeny jsou pokryté hlínou, ale půda nezasahuje na korunu. V takovém případě by mohla začít hnít.

Na jahody se nejčastěji používá substrát určený speciálně pro bobule. Vyhněte se zahradní zemině, která zabraňuje odtékání vody. Pravidelně hnojte, podle druhu jahodníku. Pro plnou úrodu potřebujete zhruba 6-10 rostlin.

Na konci sezóny očistěte jahody a odstraňte všechny odumřelé části. Uložte květináče do garáže a postarejte se o to, aby půda nevyschla. Na jaře, až ustoupí první mrazíky, můžete jahody vrátit zpátky na místo.