Je velmi zábavné a snadné pěstovat jablka na vlastním dvorku. Řiďte se níže uvedenými radami a vypěstujete si krásná a zdravá jablka plná vitamínů.

Klíč úspěchu je správné místo

Klíčem k úspěšnému pěstování jablek je vybrat správné místo. Všechny jablka mají rádi plné slunce a vlhkou, dobře propustnou půdu. I když se jablkům daří v široké škále půd, vyhněte se výsadbě v nízkých nebo vlhkých místech. Jabloně nesnesou prostředí, kde voda stojí delší dobu.

Pěstovat můžete kdykoliv jara od podzimu. Stejně je tomu u většiny stromů a keřů. Stačí vykopat díru, která je tak dvakrát široká, jako kořeny jabloně. Odstraňte zábal kořenů a pořádně je rozprostřete. Zasaďte jabloň a zasypte je půdou, kterou jste vykopali. Následně půdu zalijte.

Jak vybrat jabloň

Existuje více než 7000 odrůd jablek. Každá odrůda je trochu jiná a je tedy dobré dát si na čas při výběru a zvolit tu nejlepší pro vaši oblast. Navštivte lokální zahradnictví a nechte si poradit pro správný výběr jabloně. Vyzkoušet můžete i méně komerční druhy jabloně, které se pěstovali za dob našich babiček.

Při výběru myslete i na speciální potřeby vybraného druhu. Některé jabloně musí být opilovány jinou odrůdou, aby nesly ovoce. Pokud se tedy rozhodnete založit jabloňový sad, myslete i na tyto specifika.

Pěstování jabloně v kontejneru

Pokud máte velké kontejnery, můžete jabloně pěstovat v nich. Vyberte si trpasličí odrůdy, které nebudou příliš velké pro kontejnery. Vyplňte květináč vysoce kvalitním substrátem. Nepoužívejte klasické zahradní zeminy, které nejsou vhodné pro pěstování v květináči.

V teplejších oblastech můžete nechat květináče venku po celý rok. V chladnějších místech je však dobré uklidit trpasličí jabloně do garáže nebo skladovacích hal, které nejsou vytápěné.

Při pěstování je důležité, aby jabloň měla vždy dostatek vody. Na jaře dopřejte stromku dostatek živin, které zajistí bohatou úrodu jablek.

Tvarování a prořezávání

Stejně jako mnoho jiných stromů, i jabloně mají hlavní kmen, z kterého vše roste. Pokud váš strom začne růst, odstraňte všechny konkurenční větve, které berou živiny hlavnímu kmenu. To pomůže udržet váš strom stabilní a zdravý.

Zbavte se také větví, které rostou směrem dovnitř stromu. Vaše jabloň zůstane zdravá, pokud se postaráte o to, že hlavní větve budou daleko od sebe. Díky tomu strom získá dostatek slunečního světla a vzduchu.

Nejlepší čas na prořezávání jabloně je na konci zimy nebo brzo na jaře, kdy stromy ještě spí. Odstraňte uhynulé a nemocné větve, stejně tak výhonky, které se objevují kolem kořeny stromu.

Jabloň tvarujte podle potřeby a možnosti prostoru. Tvarování můžete provádět pro lepší úrodu a snadnější sklizeň. Vše je na vás.

Škůdci a nemoci

Jablka jsou náchylná na řadu škůdců a chorob. Nejčastěji se setkáte s červy nebo larvami, které se zavrtávají do jablka, což vede ke zničení celé úrody. Další závažnou nemocí je strupovitost, která převládá v chladných a vlhkých oblastech především na jaře. Hledejte olivově hnědé skvrny na listech a plodech. Zabránit tomu můžete úklidem spadaného listí na podzim nebo výběrem odolných odrůd proti strupovitosti.

Výše uvedené problémy s pěstováním jabloně nejsou jediné. Existuje celá škála nemocí a chorob, které mohou postihnout váš sad. Vše však závisí na výběru jabloně a její odolnosti nebo náchylnosti na tyto nemoci. Při zakládání jabloňového sadu myslete i na tyto faktory, které ovlivňují úspěšné pěstování a bohatou úrodu.