Popularita spolubydlení neustále roste. Může za to fakt, že do měst míří řada mladých lidí, kteří hledají práci, nebo studují a spolubydlení je nejlepším způsobem, jak žít v pěkném bytě za malý peníz.

Sdílení domu, nebo bytu je zpočátku zcela jedinečný zážitek. Dělíte se o obytné prostory, jako je obývací pokoj, koupelna a kuchyň. Bez ohledu na to, jak odlišné lidé můžou být, existuje pár pravidel, která z každého sdíleného místa dělají relaxačním a přátelským prostorem. Pojďme se na ně podívat.

Místo na jídlo

Ať už bydlíte s 2, nebo 10 osobami, vždy budete bojovat o místo na ukládání potravin. Ať je to lednice, mrazák, nebo spíš, vždy se zdá, že prostoru není dostatek. Jak se vyhnout tomuto boji? Domluvte se na spravedlivém rozdělení míst a také na tom, které potraviny byste mohli kupovat společně. Nabízí se mléko, koření, olej a podobně. Podle spotřeby se domluvte na pravidelném nákupu těchto potravin, při kterých se budete střídat.

Úklid

Dalším problematickým bodem v každém sdíleném prostoru je otázka úklidu společných prostor. Týká se to zejména koupelny a kuchyně. Udělejte si proto harmonogram, který bude vyhovovat všem. Domluvte se, jak budete mýt nádobí, jak často uklízet společné prostory a vynášet koš, a kdo a kdy bude tyto činnosti vykonávat. Vyrobte si tabulku, do které budete zapisovat jednotlivé úkoly. Uvidíte, že tímto bodem předejdete řadě konfliktů.

Udělejte si čas pro sebe navzájem

Není lepších spolubydlících, než těch, kteří jsou i vaši přátelé. Domluvte se proto třeba jednou za 14 dní na společném programu. Můžete si pustit film, zahrát hru, uvařit si společnou večeři, jít si posedět do hospody. Pokud budete řešit nějaký problém, bude to mnohem jednodušší s člověkem, kterého dobře znáte.

Řešte problémy správným způsobem

Zatím vypadá spolubydlení idylicky. Ovšem i přes tyto skutečnosti se může stát, že bydlíte s někým, kdo vám nesedí, nebo dělá věci, které by neměl. Může jíst vaše jídlo, neuklízet, nebo být hlučný. Problém byste měli v každém případě vyřešit. Myslete však na to, že s tímto člověkem budete muset ještě nějakou dobu bydlet. Proto si s ním promluvte s klidnou hlavou a zkuste vymyslet způsob, jak problému zamezit.

Spolubydlení je věcí, která je zajímavá, které se mnozí z nás nevyhnou, a při kterém se toho hodně naučíte. Ať jednat s lidmi, se kterými je těžké vyjít, nebo zkombinovat své zájmy se zájmy druhých. Pokud se budete řídit těmito pravidly, předejdete mnoha nepříjemnost a uvidíte, že to může být skvělý způsob, jak bydlet.