Naučte se, jak správně pečovat o vintage oblečení. Jak ho správně prát a jakým chybám se vyvarovat. Se správnou péčí, si vintage textilie zachovají svoji krásu a užitečnost.

Péče o historické tkaniny a staré oblečení může být celkem delikátní úkol. Pokud natrefíte na zachované oblečení, které je staré a uležené několik let, nejspíš jej budete chtít vyčistit před použitím. Vyperte své starožitné prádlo a oblečení bezpečně pomocí těchto tipů.

Pečlivě zkontrolujte látku a oblečení

Před použitím pořádně zkontrolujte látku a oblečení. Na světle se zaměřte na skvrny, trhliny, opotřebení, fleky atd. Velmi staré krajky nebo tkaniny se mohou během mytí roztrhnout. I jemné mytí rukou může způsobit nenávratné poškození tkaniny. V takovém případě, je lepší svěřit čištění do rukou profesionálů. Jestliže se jedná o rodinné dědictví, zvažte konzultaci s odborníkem na starožitné tkaniny, který vám poradí vhodnou péči a metodu konzervace a restaurování.

Odstraňte staré skvrny

Staré skvrny je velmi těžké odstranit a v některých případech je to nemožné. Několik let staré skvrny je možné odstranit pouze opakovaným promýváním a sušením. Zkuste namočit tkaninu v enzymu čisticího prostředku zředěného vodou. Nebo přidejte nechlorované bělidlo do mytí.

Některé staromódní techniky způsobů bělení techniky, mohou být velmi účinné. Vezměte půlku citronu, posypte jej solí a aplikujte na skvrnu. Jemně prostřete. Pověste prádlo na šňůru a nechte uschnout. Poté opláchněte a opět dejte usušit.

Mytí vyšívaných tkanin

Otestujte kus vyšívané textilie pro barevnou stálost. Stačí namočit a otřít do bílého kusu látky. Pokud barva nepustí, je bezpečné ji umýt. Pokud barva pouští, je zapotřebí chemického čištění.

Nejbezpečnějším způsobem, jak umýt vyšívanou látku, je strčit ji do povlaku na polštář a ochránit ji tak před zatrhnutím, poškrábáním, atd. Další možností je, otočit látku naruby, aby nedošlo k poškození struktury výšivky.

Ruční mytí starých tkanin

Pro jemné prádlo nebo kousky ručně vyráběné krajky je nutné ruční praní. Vložte prádlo na 15 minut do čisté vody, aby se uvolnily nečistoty. Pro silně zbarvené látky, může být nutné, namáčet několik dní. Jedině tak se uvolní všechny nečistoty. Pro jemné prádlo používejte mýdlo bez abrazivních složek a fosfátů. Vyhněte se používání bělidla, protože může dojít k poškození vlákna. Při oplachování řádně umyjte zbytky mýdla a čisticího prostředku.

Při sušení používejte také ruční techniku. Položte prádlo na ručník a jemně zatlačte, ať se přebytečná voda vsákne do ručníku. Jemné prádlo a staré tkaniny sušte na vzduchu, bez použití sušáku.

Závěsy a ložní prádlo

Závěsy a ložní prádlo je potřeba čistit se stejnou péči, jako jemné prádlo. Pozor si dávejte na různé zdobení, které se může během praní poničit. Nezapomínejte ani na barvy. V případě potřeby navštivte odborníky na čištění, kteří vám poradí se správným postupem.