Pro zdravé tělo a mysl byste si měli pravidelně dopřávat relaxační koupel s olejíčky, bylinkami, solí do koupele a dalšími přísadami. Koupel je skvělou prevencí proti stresu, napětí a některým chorobám. Uvolňuje tělo i mysl, pomáhá prokrvení a může léčit některá kožní onemocnění. Připravte si spolu s námi dokonalou relaxační koupel, kterou můžete vylepšit o diy přípravky.

DIY vonné pytlíčky do koupele

Doma si můžete snadno vyrobit vonné pytlíčky do koupele se sušenými bylinkami, které uklidňují a mají hojivé účinky. Potřebovat budete:    

  • 1 hrnek soli do koupele
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek levandule
  • 1 hrnek sušené meduňky
  • 1 hrnek sušeného heřmánky
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • sušené květy
  • látkové sáčky

Všechny ingredience řádně zamíchejte v míse a vzniklou směsí naplňte připravené sáčky. Ty mohou sloužit i jako hezký dárek. Poté stačí sáčky vložit do koupele a užívat si jejich účinky. Kokosový olej pečuje o vaši pokožku, bylinky uklidňují a uvolňují, vločky změkčují pleť a sušené květy dotvoří příjemnou atmosféru. Doma vyrobené pytlíčky do koupele můžete používat kdykoliv máte chuť na bylinnou koupel, navíc z těchto ingrediencí si můžete vyrobit poměrně velký počet bylinných pytlíčků.

Bylinné silice

Místo vonných sáčků s bylinkami můžete použít do koupele bylinné silice, které v sobě skrývají koncentrované látky. Díky nim poznáte pravou sílu aromaterapie. Mezi přírodními silicemi na vás čeká velký výběr. Danou silici si vyberte podle toho, co potřebuje vyléčit, posílit či uvolnit. Citron a citronela osvěží, nadopuje energií a má antiseptické účinky, eukalyptus pomáhá při dýchacích potížích, napomáhá hojení ran a má příznivé účinky na migrénu, fenykl je antibakteriální a antiseptický, ničí tedy bakterie, hřebíček prohřívá, uvolňuje svalové napětí a tiší bolest, meduňka pomáhá s nespavostí a hojí, skořice zahřívá a má antiseptické účinky, šalvěj zase uklidňuje nervový systém a borovice je vhodná při svalové únavě, dezinfikuje a uvolňuje.

Atmosféra

Abyste dosáhli opravdu dokonalé relaxační koupele, musíte ji dopřát určitou přípravu. Napusťte si vodu, nakapejte vonné silice či vhoďte sáček s bylinami, zapalte svíčky, připravte si sklenku vína nebo vody, zhasněte světlo a pusťte si uklidňující hudbu. Určitě ve vaně nekoukejte na film. Dopřejte si chvíli klidu a odpočívejte, nechte myšlenky proudit. Dochází k očistě těla i mysli. Vždyť relaxační koupele si dopřávali již ve starověkém Řecku a Egyptě.

Péče o tělo

Během koupele můžete pečovat o své tělo a podporovat uvolnění. Vyrobte si domácí tělový peeling. Připravte si hrnek kokosového oleje, hrnek himalájské soli a deset kapek esenciálního oleje. Zamíchejte a vložte do sklenice, kterou uzavřete víčkem. Používat můžete peeling jednou týdně.