Alespoň jednou ročně se na dovolenou vydává většina obyvatel České republiky. Zeptejte se jich, zda milují cestování. Skoro nikdo neřekne ne. Zajímavé je však poslouchat, jak jejich cestování vypadá. Možná někomu vyhovují hotelové rezorty s luxusními pokoji a bazénem. I když se takovýto cestovatel vydá klidně až do Afriky, z místní kultury nepozná skoro nic. Dnes máme pro vás pár typů, jak na dobrodružné cestování, které vás obohatí.

Kolik peněz potřebuji?

Jistě víte, že ceny luxusních apartmánů a letů 1. třídou dosahují tak vysoké úrovně, že na ni někteří z nás nemohou ani pomyslet. Ovšem k cestování nejsou potřeba horentní sumy. Pokud se chcete vydat na cestu, je potřeba si našetřit nějaký obnos peněz. Ušetřit ale můžete například při letu s nízkonákladovou společností a s levným ubytováním. Tyto dvě položky berte jenom jako způsob, jak se na místo dostat a místo, kde přespat. Uvidíte, že i s nejlevnější variantou nebudete strádat.

Naučte se něco o místní kultuře

Jakmile cestujete do zahraničí, především do východních asijských zemí, je dobré si zjistit pár kulturních pravidel, které mezi místními panují. Naučte se způsob pozdravu, nebo způsob oblékání (na tento bod si měli dát pozor především ženy a ti, kteří hodlají navštívit jednu z místních svatyň, či chrámů). Je také skvělé umět pár základních frází jako je „děkuji“, „omlouvám se“, „prosím“, „ano/ne“, tedy to, co užijete v každodenním životě.

Snažte se navštívit každé místo

Udělejte si plán a zjistěte si předem místa, které jsou zajímavé a stojí za vaši návštěvu. Nemusí to nutně být jen památky, ale také parky, zábavné centrum, nebo panenská krajina.

Ochutnávejte místní speciality

Váš hotel bude nejspíš nabízet tradiční pokrmy, které zná každý. Budete-li se stravovat pouze takto, kultura vám bude utíkat mezi prsty. I způsob stravování a místní pokrmy jsou jednou z věcí, se kterými by se měl každý správný dobrodruh seznámit. Zkuste se spřátelit s místními obyvateli, nechte si doporučit restauraci oblíbenou domorodci, nebo navštivte trhy.

Neodmítejte pozvání

Pokud vás pozve na oběd, večeři, či oslavu místní, vždy říkejte ano. Nejenže poznáte domácí kuchyni tamějšího státu, ale seznámíte se i s kulturními zvyky stravování a způsobu života. Na pozvání si dejte pozor však ve státech, které nejsou bezpečné, nebo od lidí, kteří vypadají podezřele. Vždy se snažte přijít alespoň ve dvou lidech.

Balte úsporně

Na cesty bez zavazadla se nevydává nikdo. Zkuste si však zabalit jen minimum oblečení. Jestli máte naplánovanou delší cestu, místo hory oblečení si přibalte malé balení pracího prášku a oblečení si vyperte (klidně i v ruce). Balte jenom nezbytnosti a myslete na to, že si ze zahraničí nejspíš přivezete pár suvenýrů a možná i nových módních kousků. Proto vyjíždějte na cesty s poloprázdným kufrem.

Zapište si vzpomínky

Bez fotoaparátu a kamery se na cesty nevydává snad nikdo. Kromě chytrých telefonů, které jsou vybaveni funkcí fotografování, mívá cestovatel i kvalitní fotoaparát, či kameru. Vzpomínky však nemusíte zaznamenávat pouze do fotek a videí. Druhým způsobem, jak si je všechny uchovat, jsou deníky a suvenýry. Nemusíte mít spisovatelského ducha, abyste mohli psát deník. Stačí si jen v bodech zaznamenat, co jste ten den zažily, co vás překvapilo, nebo ohromilo a přidat vtipné, ale i nevydařené zážitky. Do deníku si založte ústřižky, vstupenky a jízdenky. Uvidíte, že po několika letech si na cestování zavzpomínáte nejen díky digitálním souborům, ale také vašim výpiskům.

Cestování jako takové je to, co vás může vždycky jenom obohatit. Nebojte se proto vydat do neznáma a zažít dobrodružství, na které budete rádi vzpomínat.