Pravidelnou součástí vaší péče o tělo a o pleť by měl být peeling. Ten byste si měli dopřávat minimálně jednou týdně na váš obličej i tělo. Nejenže vás zbaví odumřelých kožních buněk, rozzáří pleť a dokonale prokrví, ale pomáhá vám zbavit se celulitidy a uvolnit tělo. Zkuste si místo kupovaných peelingů vyrobit domácí. V dnešním světě ingrediencí, které jsou snadno dosažitelné, už to není žádný problém. Na domácí peeling vám většinou postačí 3-4 ingredience.

Základ peelingu

Při výrobě domácího peelingu je důležité myslet na jeho složení a typ vaší pleti. Základem peelingu bývá některý druh oleje, ať už je to olej kokosový, olivový, makadamiový či konopný a částice, které obrušují váš obličej, ať už to jsou ovesné vločky, semínka, zrníčka, cukr či sůl. Tyto částice mohou být hrubší i jemnější a nakonec sušené bylinky či esenciální olej, který dodá peelingu vůni a hojivé účinky.

Domácí kokosový peeling

Tento peeling je určen všem milovníkům a milovnicím kokosu. Připravte si misku. Do ní dejte přibližně dvě lžíce himalájské soli a dvě lžíce kokosového oleje. Promíchávejte. Přidejte hrst kokosu a trochu chia semínek. Tento peeling můžete používat na tělo i obličej, pokud není příliš citlivý.

Tělový peeling proti celulitidě

Abyste se zbavili celulitidy, používejte peelingy s obsahem čerstvého rozmarýnu, zázvoru, zrníček kávy či s přídavkem skořice. Připravte si kokosový olej, do něj vmíchejte cukr či himalájskou sůl a nasekejte čerstvý rozmarýn, místo rozmarýnu můžete použít rozemletá zrníčka kávy či skořici. Masírujte s ním tělo a především místa, kde se celulitida tvoří nejčastěji. Doporučujeme nechat peeling na pokožce chvíli působit.

Kofeinový peeling s cukrem

Pro probuzení těla si připravte kofeinový peeling s třtinovým cukrem a olivovým olejem. Nejenže krásně voní a bojuje proti celulitidě, ale také probouzí tělo. Smíchat stačí kokosový olej s rozemletými zrníčky kávy, trochou ovesných vloček a trochou cukru.

Medový peeling

Zapomínat byste neměli ani na medové peelingy, které příznivě působí na vaši pleť. Med má antiseptické a antibakteriální účinky, pomáhá v hojení a vyživuje. Pro medový peeling smíchejte med s kokosovým olejem a třtinovým cukrem. Jemně jím masírujte pleť, příliš netlačte a nechte na pleti chvilku působit.

Peeling bez olejů

Pokud vám různé oleje nevyhovují, připravte si peeling se základem z tvarohu či jogurtu. Do nich přidejte buď třtinový cukr, hrubý med či rozdrcená semínka, nezapomeňte na uklidňující bylinky jako je meduňka či levandule. Nanášejte jemně na obličej a vychutnejte si účinky tohoto peelingu.

Peeling na ruce a chodidla

Nezapomínejte pečovat ani o své ruce a chodidla. Na ně můžete používat malinko hrubší peeling z mořské soli či namletých ořechů a olivového oleje. Jemně masírujte pokožku a uvolněte své ruce a nohy. Nic vám natolik nezjemní ruce a nohy jako pravidelný peeling, zvláště v letních měsících.

Proč je peeling tak důležitý?

Pravidelný peeling je pro vaši pokožku velmi příznivý. Probouzí ji zpět k životu, rozjasní, zjemní a zbaví všech odumřelých kožních buněk, které bývají i viditelné. Peeling pomáhá regeneraci pokožky a podporuje zdravý vzhled vaší pleti. Pravidelný peeling mohou používat lidé se všemi druhy pleti, záleží jen na tom, jaké ingredience si pro jeho přípravu vyberete, zda jemnější, hrubší nebo s obsahem uklidňujících látek. Záleží jen na vás.