Permanentní fix je dobrý sluha, ale zlý pán. Obzvláště, když se vyskytne někde, kde nemá co dělat. Existuje však několik triků, které odstraní fix z jakéhokoliv místa. Máme pro vás rady, jak odstranit fix ze dřeva, oblečení a dalších materiálů.

Cihla

Fix z cihly odstraníte pomocí roztoku jedlé sody a vody ve stejném poměru. Aplikujte směs na skvrnu a nechte působit zhruba pět minut. Poté povrch opláchněte. Pokud i přesto fix zůstane na místě, použijte peroxid vodíků v kombinaci s vodou. Postupujte podle pokynů na láhvi. Opět aplikujte a nechte působit několik minut. Nakonec opláchněte čistou vodou.

Plátno

Fixu z plátna odstraníte pomocí lihu. Nejdříve si však vše vyzkoušejte na nenápadné části plátna, zda nedojde k jeho poškození. Na odstranění použijte čistý líh v kombinaci s vodou. Aplikujte líh a poté plátno opláchněte a usušte. V případě potřeby postup opakujte.

Koberec

Chcete-li odstranit fix z koberce, budete potřebovat chemické čištění, které je v souladu s etiketou na koberci. Pro začátek použijte teplou mýdlovou vodu, kterou aplikujete na skvrnu a vydrhnete. Koberec vysušte. V případě potřeby opakujte. Tento postup se hodí na koberce z přírodního vlákna.

Ze syntetického koberce odstraníte skvrny pomocí rozpouštědla nebo acetonu. Aplikujte přípravek na koberec a nechte působit několik minut. Poté opláchněte vodou a osušte.

Keramické dlaždice

Chcete-li odstranit permanentní značkovat z keramických dlaždic, otřete skvrnu v teplé mýdlové vodě. Poté navlhčete vatový tampon v lihu a otřete špinavé místo. Následně opláchněte a osušte. Pokud je skvrna pořád na místě, vytvořte směs ze zubní pasty a jedlé sody. Aplikujte na místo a nechte uschnout. Po pár minutách otřete vodou a vytřete do sucha.

 Beton

Na beton se hodí roztok jedlé sody a vody ve stejném poměru. Na odstranění použijte jemný kartáček, který namočíte do roztoku a otřete skvrnu. Nechte směs působit několik minut. Poté povrch opláchněte čistou vodou. Pokud skvrna zůstane, vyzkoušejte peroxid vodíku. Nechte opět působit několik minut a následně opláchněte čistou vodou.

Manšestr

Na skvrnu použijte líh, ale nejdříve vše vyzkoušejte, na nenápadné časti. Uvidíte, jak bude líh působit na zvolený materiál. Líh poté spláchněte studenou vodou a osušte. Jakmile skvrna zmizí, dejte manšestr vyprat podle pokynů od výrobce. Před sušením prádla se ujistěte, že skvrna je skutečně pryč.

Korek

Skvrnu z korku odstraníte pomocí hadříku z mikrovlákna. Pokud tento postup nebude fungovat, použijte čistý alkohol na vatovém tamponku. Aplikujte pouze na skvrnu a setřete suchým hadříkem. V případě potřeba postup opakujte.

Bavlna

Na bavlněném čalounění odstraníte fix pomocí lihu. Před aplikací však vyzkoušejte líh na nenápadném místě, zda nepoškodí materiál. Po aplikaci lihu odstraňte skvrnu pomocí houbičky a nakonec opláchněte vodou. Osušte.

Laminátové podlahy

Umístěte kapku lihu na čistou utěrku a ošetřete skvrnu. Dávejte si pozor, aby se líh dostal pouze na skvrnu. Následně otřete vlhkým hadříkem a poté otřete do sucha. V případě potřeby opakujte.

Prádlo

Fix se z prádla nejlépe odstraní pomocí lihu. Aplikujte líh na skvrnu a poté pomocí houby očistěte studenou vodou. Osušte. Podle potřeby opakujte. Jakmile je skvrna odstraněna, dejte prádlo vyprat. Před vysušením se však ujistěte, že je skvrna skutečně odstraněna.

Linoleum

Odstranění lihu z linolea a dalších elastických podlahových krytin je poměrně snadné. Stačí opět aplikovat líh na skvrnu, opláchnout a nechat uschnout.

Malované stěny

Začněte tím, že skvrnu očistíte pomocí teplé mýdlové vody a víceúčelového čisticího prostředku pro domácnost. Pokud to na skvrnu nestačí, namočte tampon do lihu a otřete. Následně opláchněte a osušte savým papírem.

Hedvábí

Z hedvábí odstraňte skvrnu za pomoci vatového tamponu namočeného v trošce alkoholu. Aplikujte na skvrnu a ihned vysušte fénem. Opakujte podle potřeby.

Nerezová ocel

Z nerezové ocele dostanete fix pomocí měkkého a čistého hadříku. Pokud tento postup nezabere, můžete skvrnu odstranit za pomoci bavlněného hadříku namočeného v trošce alkoholu. Vytřete do sucha.

Semiš

Semiš je velmi ošemetný. V tomto případě vyhledejte profesionály, kteří odstraní skvrnu.

Samet

Na skvrnu aplikujte líh a postup opakujte, než je skvrna pryč. Vše opláchněte studenou vodou a osušte. V případě potřeby nechte skvrnu pod stálým proudem studené vody a očistěte jemným kartáčkem namočeným v lihu. Poté samet vyperte v pračce, podle návodu na visačce. Před sušením se ujistěte, že je skvrna opravdu pryč.

Vinyl

Vinyl je skvělý materiál, z kterého je možné fix velmi snadno odstranit. Namočte jemný hadřík do lihu a použijte jej na skvrnu. Poté opláchněte a nechte uschnout.

Vlna

Smíchejte jednu lžičku neutrálního čisticího prostředku s jednou lžičkou bílého octa na litr teplé vody. Očistěte skvrnu a opakujte podle potřeby. Osušte. Pokud skvrna zůstane, použijte líh nebo chemický čisticí prostředek. Osušte savým papírem.