Zahradní nábytek přináší komfort do venkovních prostor. S velkolepým stolem, který je snadno ovladatelný a pohodlné židle s krásným designem, jsou ozdobou každé zahradní oslavy nebo grilování. Vybavit si terasu kvalitním zahradním nábytkem může být trochu složité. Nejčastější chyby jsou v přehlédnutí venkovního prostředí, které umí být k nábytku velmi kruté. Máme pro váš 8 tipů, jak si vybrat zahradní nábytek a nespálit se.

1. Udělejte si seznam

V první řadě začněte přemýšlet o tom, jak chcete, aby váš venkovní prostor vypadal a fungoval. Udělejte si seznam toho, co chcete. Budete zahrádku s terasou používat v letních měsících, jako jídelnu? Nebo raději budete pořádat zahradní párty až do pozdních ranních hodin?

Když si určíte, k čemu chcete zahrádku využít, tím lépe si vytvoříte seznam potřebného nábytku, který splní váš záměr.

2. Dvakrát měřte a jednou kupujte

Před zakoupením nábytku si ho pořádně vyzkoušejte. Pohodlné sezení je stejně nutné, jako materiál, ale o tom až za chvíli. Některé moderní druhy nábytku vypadají skutečně skvěle, ale nejsou příliš pohodlné na sezení. Starožitný nábytek sice není aktuální, ale může zase nabízet skvělý komfort. Pokud plánujete vysedávání do večera, určitě oceníte pohodlí. Pro menší zastavení na zahradě, si zase můžete dovolit moderní nábytek, který není příliš praktický.

3. Snadná údržba

Vyberte si takový nábytek, který je snadný na údržbu a má odolný materiál. Venkovní nábytek je poměrně náročný na úklid, jelikož je neustále vystaven nepříznivým vlivům přírody. Ideální nábytek na zahradu je vyroben z kovu, teaku, cedru nebo proutí. Všechny tyto materiály jsou odolné a hravě si poradí s tím, co příroda nabízí. Navíc vypadají skvěle i po mnoha letech užívání.

4. Skladovací prostor

Během zimního období se vám vyplatí schovat zahradní nábytek. Dokonce i to nejtvrdší dřevo si zaslouží skladovací prostor. Nejenže vám odpadne úklid zahradního nábytku během zimy, ale vydrží vám i mnohem déle. Pokud nedisponujete garáží nebo sklepem, můžete zahradní nábytek složit do původního balení. Během skladovacího období ošetřete nábytek přípravky, které prodlužují jeho životnost.

5. Barvy

Při nákupu starožitného dřeva, nejste omezeny tóny materiálu. Většinou už má svoji vlastní patinu. U většiny nového zahradního nábytku se však barva mění. Vyberte si tedy takovou barvu, která se vám bude líbit i v momentě, kdy ztratí svoji sytost. Nezapomeňte vše sladit s okolím zahrady a dalšími doplňky, jako jsou polštáře, dečky atd.

6. Investujte do kvalitního nábytku

Staré pořekadlo „dostanete to, co si zaplatíte“, platí pro zahradní nábytek dvojnásob. Nábytek z umělé pryskyřice vypadá nádherně, ale svůj krásný vzhled udrží maximálně dva roky. Následně ztrácí na svém luxusu. To samé platí pro některý nábytek ze dřeva či proutí. Investujte do kvalitního zahradního nábytku, který vám vydrží roky. Připlatit si, se vám vyplatí. Dejte na recenze a zkušenosti uživatelů.

7. Nezapomeňte na zem

Jaká podlaha se nachází u vás na zahradě? Půjde zahradní nábytek rovnou na zem nebo bude na koberci, dřevěné desce či betonu? Jaký materiál máte na zemi, vám může ovlivnit celkový vzhled nábytku. Při plánování nezapomínejte ani na tento faktor.

8. Víceúčelový a rozkládací nábytek

Na trhu existuje celá řada víceúčelového a rozkládacího zahradního nábytku, který má skvělou odolnost, kvalitu a zároveň nabízí i několik funkcí navíc. Velmi oblíbené jsou křesla, která se dají roztáhnout do působivého lehátka. Nebo stolek s rozšiřitelným prostíráním. Preference a volba je jen na vás. Při vybírání zahradního nábytku však můžete přemýšlet i nad touto možností.