V pokračování prvního článku Výsadba začíná se podíváme na další měsíce v roce, ve kterých můžete pěstovat zeleninu, byliny a ovoce. Dopřejte si plodiny ze své zahrádky a nespoléhejte na nekvalitní produkty v supermarketech, které jsou dováženy z velkých dálek a nemají ani zdaleka takovou chuť jako zelenina a byliny, kterou si vypěstujete na své zahrádce. Naučte se s námi kdy a co sázet. 

Červencová výsadba

V červenci vše roste, užívá si sluníčka a vy už sklízíte první plodiny, přesto můžete znovu začít s pěstováním. Například pekingské či čínské zelí, fenykl, špenát a letní saláty můžete v červenci vysévat. Do podzimu vám ještě dorostou a pokud vám bude podzimní počasí přát, budete sklízet ještě dlouhou dobu. V červenci je také ideální doba k výsadbě nových sazenic jahodníku.

Srpen

Ani v srpnu nemusíte zahálet, stále můžete vysévat salát, doporučujeme i výsadbu polníčku, který vám poskytuje dobrý základ do salátů až do prvních mrazíků. Vysévat můžete i špenát ředkve, ředkvičky, kapustu či černý kořen. Už v srpnu se také sázejí cibulky sněženek či bledulek.

Slunné září

Začátkem září stihnete ještě výsadbu některé zeleniny, která vám bude plodit ještě daný rok. Sázejte ředkvičky, raný salát či roketu. Ty vám ještě během podzimu přijdou na chuť. Pokud zasadíte špenát, petržel či kerblík, budete mít zásobu mladých lístků hned zjara.

Poslední říjnové záchvěvy

Konec října je vhodný pro výsadbu česneku. Jinak už přichází čas k přesazení bylinek do květináčů, abyste je mohli konzumovat i přes zimu. Takto si můžete zasadit nejen pažitku, ale i petržel, meduňku, rozmarýn či oregano. Bylinky nechte nejdříve v chladu, po přenesení do tepla je musíte vydatně zalévat a dopřát jim dostatek slunečního svitu.

Příprava v listopadu

V listopadu už se připravuje na další rok. V pozdním podzimu můžete vysévat ranou karotku, kořenovou i naťovou petržel, ředkvičky, salát, cibuli, pastinák či přezimující zelí. Vhodné je záhonek přikrýt bílou netkanou textilií. Na jaře už budou semínka připravena a vy budete mít první sklizeň mnohem dříve.