Oblečení již dávno neslouží jen k tomu, aby nás chránilo před nepříznivými vlivy. Lidé oblečením vyjadřují samu sebe, svůj vkus. Existuje i řada národních šatů a krojů, které jsou charakteristické pro danou tradici již po tisíce let. V mnoha zemích je národní oblečení něčím úžasně zdobeným a rozmanitým. Pojďme se podívat na některé z nich.

Thajsko – Chakri

Když se řekne tradiční thajské oblečení pro ženy, pravděpodobně většina z vás si představí Chakri. Chakri je vyráběno z brokátové tkaniny, prošité zlatou a stříbrnou nití. Chakri jsou krásně zdobené šaty, jehož horní vrstva může být i z hedvábí. Klasické chakri je doplněno o sabai, což je kus látky, který se nosí přes rameno a hrudník ženy. Tento kousek bývá často doplněn zlatými a stříbrnými doplňky, včetně šperků a pásků.

Japonsko – kimono

Kimono je pravděpodobně nejznámější tradiční japonský oděv. Zatímco japonské ženy nosí v dnešní době tento typ oblečení opravdu výjimečně, zápasníci se bez něj neobejdou. Nosí ho jak při zápasech, tak na veřejnosti, díky čemuž náhodný pozorující pozná, že se jedná o zápasníka. Kimono se skládá z volných šatů ve tvaru T s délkou po kotníky a výrazného pásku. Na japonských kimonech jsou často zobrazovány světlé barvy, zářivé vzory a obrázky třešňových květů, draků, či stromů.

Indie – Salwar kamíz

Salwar kamíz je populárním oděvem typický pro subkontinentální Indy. Je složen ze salwar, což jsou volné kalhoty, staženy v pase šňůrkou. Druhou částí je kamíz, který může být stylizován různými způsoby. V každém případě se jedná o dlouhý svršek, připomínající kabátek.

Salwar kamíz se rozlišuje podle pohlaví především podle délky kamízu, barvy a vzorů.

Indonésie – Sarong

Pro obyvatele Indonésie je typickým oblečením Sarong. Sarong je velký kus látky, který je ovinut kolem pasu. Jedná se o tradiční oblečení indonéských mužů, který nosí především při náboženských příležitostech a oslavných dnech. Tento oděv bývá často spojován s indonéskou muslimskou kulturou, ve skutečnosti však nemá žádný náboženský význam. Pravý indonéský sarong je typický pro svůj károvaný vzor.

Nigérie – Agbada

Agbada je dlouhý plášť typický pro mužské obyvatelstvo v Nigérii. Oděv s dlouhými rukávy bývá v jasných barvách a bohatě zdoben barevnými složitými výšivkami. Agbada se nosí především při náboženských obřadech. V mnoha rodinách je Agbada tradicí, která se dědí s otce na syna.

Keňa – Kanzu

Bílé až krémové Kanzu je dlouhá tunika, často doplněna o elegantní kabát. Muslimští muži z Keni nosí tento tradiční oděv na každodenní činnosti, zatímco pro křesťanské Keňany je to oblek na svatební obřady a jiné formální akce. Některé kanzu jsou zdobeny fialovými výšivkami kolem rukávů a límečků, nicméně nejčastěji můžete spatřit ty, které jsou čistě bílé.

Západní Afrika – Dashiki

Dashiki je pestrobarevná košile, kterou můžete vidět na velké části populace v celé západní Africe. Pro každý region jsou typické jiné výšivky, ovšem tyto znaky spojují všechny. Dashiki jsou přiléhavé košile s kulatým výstřihem. Výšivky, květinového nebo geometrického vzoru, zdobí jednak spodní lem a jednak tvoří tzv. V, které se táhne od krku. Při svatbách a radostných událostech nosí muži dashiki fialové, nebo modré barvy. Na pohřbech můžete vidět muže v červených, či černých dashikách.

Tibet – Goechen Chuba

Goechen Chuba je tradičním oblečením tibetských žen. Oděv je tvořen asymetrickým pláštěm s dlouhými rukávy. Chuba je typická pro své zářivé barvy a pečlivě vyšívaný vzor. Dlouhé šaty, vyráběné z vlny či hedvábí, jsou však oproti jiným velice skromným národním oblečením.

Každý národ s sebou nese zajímavou kulturu, jejíž součástí je i národní oblečení. Tento zlomek výčtu vám může ukázat, jak bohaté, krásné a zajímavé jsou jiné kouty světa.