Potřebujete propojit místnosti a nevíte jak na to? Ideální volbou je správný výběr barev, kterými vymalujete. Pokud stále tápete, možná vám pomůže tento článek. Máme pro vás 5 způsobů, jak pomocí barev propojit místnosti.

Design, styl a elegance

Propojení místností pomocí barev se nemusí zdát důležité, když máte dveře. Moderní byty jsou však často bez dveří a místnosti na sebe navazují. Pokud vidíte z jedné místnosti do druhé, ale barva se liší, může to do značné míry ovlivnit to, jak prostor působí. Rozdíl mezi harmonickým prostorem a zámkem hrůzy je poměrně velký. Tenká je však hranice u tohoto přechodu.

Níže naleznete 5 rad, jak správně vybrat barvy, které na sebe budou navazovat.

Vytvořte flow

Popřemýšlejte, jak chcete, aby váš dům působil a podle určete celkový výsledek místností. Ještě předtím, než si vyberete oblíbené barvy, si dobře promyslete vybavení a styl nábytku. V této situaci musíte dát každé místnosti vlastní identitu, která bude jedinečná, ale dohromady vytvoří báječný celek.

Použijte spojovací prvek

Každý pokoj může mít jinou barvu, která má však jeden společný prvek a to odstín, který všemi místnostmi prostupuje.

Pokud máte rádi hodně barev, můžete vytvořit jedinečnou „nit barvy“, který prostupuje všemi místnostmi a spojuje je dohromady. Docílíte tak celistvosti a zároveň si můžete dopřát komfort několika barev. Vybírat však nemusíte ani z barev, ale také z různých doplňků a jiných materiálů. Spojovacím prvkem může být například dřevo, které se promítne do podlahy, dveří, rámů či lišt.

Spojením můžete dosáhnout i tím, že omezíte počet barev na dvě nebo tři, které se nejčastěji vyskytují v domě. Každá barva může mít jinou hodnotu a intenzitu. Přesto si zachováte rozličný styl a jednotu.

Mix barev

Mix barev můžete použít v otevřeném půdorysu, který nabízí dostatek prostoru a možností. Výběr barev byste však měli omezit pouze na pár barev, které společně skvěle ladí. Pro tento styl je vhodné jednotlivé barvy propojit, viz výše.

Nic se však nesmí přehánět a v tomto případě postupujte nanejvýš opatrně. V ideálním případě se poraďte s odborníkem na barvy a interiér.

Vezměte to pěkně od podlahy

Podlaha vám krásně propojí jednotlivé místnosti, i když je vymalujete v kontrastních barvách. Vyberte si oblíbené barvy do místností a pořiďte si koberečky nebo podlahové krytiny, které obsahují tyto oblíbené barvy.

Zeď a podlaha nemusí ladit dokonale. Jedna barva může být tmavší a druhá světla. Oko stále zůstane u toho, že se jedná o stejné barvy.

Sjednocující bílý lem

Pokud toužíte po rozdílných barvách v každé místnosti, není to problém. Musíte však sjednotit všechno čalounění a rámy dveří v místnostech. Zvolte bílou barvu na rámy u dveří a nemůžete nikdy nic pokazit. Existuje mnoho odstínů bílé, takže klidně můžete experimentovat.

Bílá barva na dveřích zajistí, že prostory vypadají propojeně a navíc se posílí intenzita barev v místnosti. Je to vítězné řešení za každé situace.

Rada na závěr

Mějte na paměti, že barvy jsou vnímány rozdílně, podle světla v místnosti. Žlutá v dobře prosvětlené místnosti bude vypadat úplně jinak, než žlutá ve sklepě. Při malování myslete na chování barev za určitého osvětlení. Vyhnete se tak případnému zklamání, že vaše představa, neodpovídá realitě.