Nevíte si rady, jak pěstovat rostliny v interiéru? Nejde vám to tak, jak byste si představovali? Máme pro vás pět tajemství, které vám pomohou zlepšit své schopnosti pěstitele a pomohou vám vybudovat krásnou zahrádku i v obýváku.

Tajemství č. 1

Místo, místo a zase místo. Stejně jako u nemovitosti, poloha je alfou a omegou pro pokojové rostliny. Naučte se vyhovět požadavkům vaší oblíbené květiny a dejte jim to, co potřebuje. Například Africké fialky potřebují jasné, ale ne přímé světlo. Ideální je umístit je na jih okna.

Před tím, než si koupíte rostlinku, si přečtěte všechny doprovodné informace. Pokud žijete v temném a nehostinném sklepě, těžko si budete pořizovat květinu, která vyžaduje plné slunce. Jedině, že byste si pořídili speciální světlo určené pro rostliny.

Tajemství č. 2

Zamyslete se nad svým stylem a rozmístěním rostlin. Pokud máte rostliny složené pouze z tropických rostlin, pořiďte si další tropickou rostlinu nebo jiné exotické rostliny, které doplní vaši sbírku. Vyhýbejte se různorodým květům. Pokud si však nemůžete pomoci, poraďte se s odborníkem, který vám doporučí skladbu rostlin do vašeho obývacího pokoje.

Tajemství č. 3

Na velikosti záleží. Velké rostliny jsou ohromující a mají své kouzlu, ale představte si, že některé květiny mohou mít i několik metrů. Je na to váš obývací pokoj připravený? Vážně potřebujete gigantickou rostlinu, která vám zabere půlku domácnosti? Předtím, než si pořídíte květinovou výzdobu, si dobře promyslete rozvržení místností a celkové uspořádání prostoru. Podle toho vybírejte i velikost rostlin. Ne každý krásná květina je vhodná do interiéru.

Tajemství č. 4

Poznejte sami sebe. Jste chronický hasič, který musí neustále hasit žízeň svých rostlin? Nebo nemáte čas a květinám se věnujete svátečně? Podle toho, jak odpovíte, si podstatně vyberete rostliny, které jsou ty pravé pro vás. Většina pokojových rostlin potřebuje vlhkou půdu. Najdou se však takové, které nepotřebují příliš mnoho pozornosti. Dobře si rozmyslete, které jsou ty pravé pro vás.

Tajemství č. 5

Pěstujte pro krásné výsledky. Pokud nemáte dostatek trpělivosti a času starat se o pokojovou rostlinu, těžko budete mít bohatou a nádhernou zahrádku. Každý rostlina potřebuje péči, která spočívá v pravidelném zalévání, hnojení, odstranění starého listí nebo květů. Někdy budete muset otřít prach, jindy zastřihnout výhonky nebo květy. Ve zkratce květiny potřebují péči a lásku, stejně jako vše ostatní živé. To je hlavní tažnou silou pro krásné a spokojené rostliny.