Předtím, než se rozhodnete vymalovat koupelnu, měli byste si odpovědět na čtyři základní a zásadní otázky. Odpovědi na ně, vám pomohou vybrat ten správný odstín, podle vašich představ. Jdeme na to.

Koupelna bývá přehlížena

Stěny v koupelně často bývají přehlíženy. Možná je to z důvodu, že koupelna je poměrně malá místnost oproti obývacímu pokoji, ložnici nebo dětskému pokoji. Nicméně, koupelna by měla mít stejnou pozornost, jako všechny ostatní místnosti. Pojďme se blíže podívat na zásadní otázky, které vám pomohou při výběru správné barvy.

Soukromá koupelna nebo veřejný prostor?

Plánujete vymalovat koupelnu u sebe doma nebo v tělocvičně či jiném zařízení, které provozujete? Pro soukromé účely si můžete zvolit barvy a motivy podle svého gusta a nikdo vás soudit nebude. Ovšem pro veřejný prostor se situace mění. Vybírejte takové barvy a motivy, které se hodí k danému účelu. Pro sportovní tým můžete vybrat odstíny v barvách klubu. Pro veřejné toalety je však lepší vybírat takové barvy, které nebudou pohoršovat hosty. Je tedy na místě, nejdříve popřemýšlet, k jakému účelu bude koupelna sloužit.

Přírodní nebo umělé světlo

Má koupelna přístup k přírodnímu světlu pomocí oken a světlíků? Přirozené denní světlo ovlivňuje barvu, takže během noci mohou barvy působit jinak, než za plného světla. Pokud koupelna funguje pouze na umělém světle, ujistěte se, že barva těží z umělého světla. Krémově bílá, zlatá nebo lehce šedá barva je bezpečná pro všechny druhy světla. Zelená nebo modrá se však dramaticky mění při použití jiných světel. Přemýšlejte tedy při výběru barvy i v této rovině.

Klidná nebo energická koupelna

Jakou funkci má plnit koupelna? Teď se nebavíme o tom, že se budete každý den koupat. Na mysli máme, zda má působit klidně nebo energicky. Toužíte-li po relaxaci, vybírejte si takové barvy, které na sebe nestrhávají pozornost. Pro energické koupelny můžete zvolit paletu více odstínů a ty různě propojit. Dávejte si však pozor, ať barvy nepřekombinujete. S širokou paletou barev přichází velká moc, ale i odpovědnost.

Vymalovat celou koupelnu nebo jen část?

A nakonec zvažte, kolik barvy budete skutečně potřebovat. Máte v plánu vymalovat celou koupelnu nebo jen jednu stěnu? V menších koupelnách s omezeným prostorem můžete použít živější odstíny, které aplikujete jen na určitá místa. Ve velkých místnostech se budete muset krotit a dramatické odstíny usměrnit jen na nezbytná místa.