Udržujte natřené zdi stále čisté. Pravidelná a preventivní péče se vám odmění v podobě krásných a čistých zdí, které budou vypadat jako čerstvě natřené. Níže naleznete jednoduchý návod, jak na čištění.

Preventivní údržba

Udržovat natřené zdi čisté se možná zdá složité, ale není tomu tak. Preventivní údržba navíc znamená, méně času stráveného při novém natírání.

Na čištění zdí vám postačí měkký kartáč a přípravek, který odstraní prach a nečistoty. Aplikujte čisticí prostředek a poté použijte smeták nebo mop s látkovým potahem. Setřete všechny otisky prstů a další nečistoty, které se objeví. Vyhněte se však nadměrnému použití vody.

Latexové zdi

Na zdi, které jsou natřeny latexovou barvou, použijte teplou vodu a neabrazivní univerzální čistič. Namočte čistou houbičku ve vodě a vyždímejte ji do sucha. Jemně vmasírujte do zdi. Věnujte zvláštní pozornost oblastem, které jsou pod častým dotekem, jako oblast kolem vypínačů, telefonních přípojek a podobně.

Na odolné skvrny použijte pastu z jedlé sody a vody. Pokud se přesto nemůžete zbavit skvrn, ani za použití bílého octa a vody, použijte hadr namočený v trošce alkoholu. Tento účinný čistící přípravek by se měl postarat o všechny nečistoty na zdi.

Stěna na olejové bázi

Stěny natřené na olejové bázi ošetřete pomocí větraného čisticího prostředku. Přesný návody naleznete níže. Namočte hadřík nebo houbičku do připravené směsi a poté přebytečnou tekutiny vymačkejte. Špinavé části zdi jemně otřete a vysušte čistým hadrem. V případě potřeby postup opakujte.

Návod, jak vyrobit všestranný čisticí prostředek

Připravte si 1 lžičku tekutého čisticího prostředku, na jeden litr teplé vody. Přidejte dále ¼ čajové lžičky bílého octa. Vše důkladně promíchejte a před čistěním nechte odležet zhruba deset minut.