Pokud se dnes půjdete podívat na dětské hřiště, uvidíte jednu výraznou změnu. I když jsou funkční a přímo lákají ke hraní, dětí je tam opravdu málo, jsou-li tam vůbec nějaké. Éra digitalizace a virtuální reality má největší dopad na děti. Slepě jim dopřejeme největší vymoženosti, ovšem už nám nedochází, co tím způsobíme. Je mnohem atraktivnější si zahrát videohru v pohodlí domova, než se vydat napříč přírodě ven. Sedavý způsob života a nedostatek fyzické aktivity je jedním z několika faktorů, které vedou k dětské obezitě. Každý rodič touží po tom, aby z dětí vyrostli zdraví a šťastní lidé. Proto zamezte tomu, aby dítě trávilo veškerý svůj volný čas na pohovce.

Obezita je problém, který by se měl brát vážně

Pokud v dětech vypěstujeme zdravý životný styl, jedná se o velký dar, který mu můžeme dát do života. V tomto ohledu hraje především správná výchova dětí. A nejlepším způsobem, jak toto v dětech vybudovat, je zaujmout ho nějakým typem sportu. Fyzická aktivita nejenže udržuje dětské tělo zdravé, zároveň ho ale učí věcem, které nezíská u hraní her.

Předškolní děti

Dítě v předškolním věku je nejvíce vnímavé a nejvíce touží po poznání jemu neznámého světa. Proto je v tomto období nejdůležitější, aby si nenavykl na moderní technologie. Ta je totiž v jeho věku extrémně návyková.

Držet tempo s předškolním dítětem je neskutečně náročné. Mají hrozně moc energie, která jde špatně vyčerpat. Využijte této skvělé vlastnosti dítěte a nechte ho si zamilovat sport.

Plavání

Jeden z mála sportů, který doporučuje každý lékař, je plavání. Pohyb dětského tělíčka ve vodě aktivuje veškeré svaly dítěte. Zároveň zvyšuje kapacitu plic. Nejdůležitějším krokem, který bychom měli naučit každé dítě, je překonání strachu z vody. Naučte ho správně dýchat při plavání, udržet se nad hladinou jakýmkoliv způsobem a milovat vodu.

Tanec

Snad každé dítě se rádo kroutí do zvuku hudby. Ať už je to rocková hudba, nebo popový hit, uvidíte, že vaše dítě nezůstane v klidu. Je-li i vaše dítě jedním z neustálých tanečníků, nechte ho vyzkoušet jeho koníček pod křídly trenérů. Tanec v něm probudí příjemné pocity, zároveň prohloubí jeho koordinační dovednosti a potrénuje paměť při zapamatování choreografií. Při skupinovém tanci dítě buduje sociální dovednosti, které jsou v moderním světě nadmíru důležité.

Basketball

Dítě již kolem druhého roku života začíná driblovat s míčem. Jak se postupně vyvíjí jeho koordinace, zlepšuje se i práce s míčem. Hod na koš podporuje jeho propojení očí a rukou, buduje odolnost a vytrvalost.

Basketball je týmový sport, což znamená, že se dítě učí být užitečnou součástí skupiny, rychle přemýšlet a prohlubovat své reflexy.

Bojová umění

I když se mnoho rodičů zhrozí, že by jejich dítě mělo trávit svůj volný čas rvaním se s kamarády, není čeho se bát. Všechny bojová umění nejsou násilná a krvavá a spíše, než útočit, se dítě učí bránit, budovat odvahu a sebedůvěru. Jedna vědecká studie dokonce dokázala, že děti věnující se bojovým sportům dokážou lépe pracovat se stresem a řešit problémy.

Fotbal

Fotbal je jedním z nejpopulárnějších sportů v dnešní době. Vzory, jako Leo Messi a David Beckham, často zdobí zdi dětských pokojů. Fotbal je vynikajícím sportem, který buduje výdrž a koordinaci. Stejně jako bylo napsáno u basketballu, i fotbal je týmovým sportem, tudíž v dítěti rozvijí schopnost skupinové spolupráce a socializaci.

Gymnastika

Gymnastika je velmi starým a tradičním sportem, kterým se bavili již staří Řekové na počátku olympijských her. Děti, které jsou zasvěceny do tajů gymnastiky, jsou skvěle připraveny na jakýkoliv sport, pro který by se v budoucnu rozhodly. Dítě cvičící gymnastiku buduje svalovou hmotu a je velmi pružné. Má také skvělou koordinaci a vysokou výkonnost.

Mít zdravé dítě není těžké. Nechte ho si vyzkoušet klidně i více aktivit a zjistit, která pro něj bude tou nejlepší, při které se bude cítit dobře, a pro kterou bude mít nadání. Jakmile si nějaký druh sportu zamiluje, není už potřeba dítě nutit, aby bylo aktivní.