Zjistěte, co potřebujete vědět o koženém nábytku a jak o něj pečovat. V tomto článků získáte spousty nových informací, které vám budou v péči o kožený nábytek užitečné.

Pokud jste jako většina spotřebitelů, určitě během celého procesu nákupu pochybujete, zda je vaše rozhodnutí správné a máte nejrůznější pochybnosti. Pokud uvažujete o koupi koženého nábytku, mohou být vaše nejistoty větší. Kůže se totiž dost liší od ostatních tkanin. Níže máme pro vás ty tipy a triky, jak na kožený nábytek.

Kožený nábytek nevydrží

Faktem je, že kožený nábytek je něco, co si koupíte na celý život. Vzhledem k tomu, že je kůže přírodní produktu, získává během let krásnou patinu. Což vede ke krásnému vzhledu a nepopsatelné atmosféře. Protože kožený nábytek skutečně vydrží, jedná o dobrou investici na dlouhé roky.

Kožený nábytek je jen pro bohaté

I když kožený nábytek přináší do vašeho domova luxus a bohatý vzhled, nemusíte být nutně bohatý, abyste si ho mohli dovolit. Vzhledem k tomu, že se kůže neopotřebovává namísto tkaniny, zjistíte, že kůže vydrží mnohem déle a má tak delší životnost. Nemusíte jednou za pár let měnit sedačku.

Kožený nábytek je příliš náročný na péči

Kůže je snadná na údržbu. Stačí jednou za čas použít přípravky na péči a otřít případné nečistoty. Vyhněte se klasickým čisticím prostředkům, jako je mýdlo, rozpouštědla atd. Používejte pouze doporučené produkty.

Kožený nábytek je možné snadno poškodit

Kožený nábytek je stejně odolný, jako jakýkoliv jiný nábytek. Záleží pouze na tom, jak se k němu budete chovat. K lepší ochraně můžete používat různé prostředky, které prodlužují životnost kůže. V případě, že máte strach, že váš kožený nábytek popraská nebo se jinak znehodnotí, používejte speciální přípravky na ochranu.

Kožený nábytek je v zimě studený a v létě rozpálený

Kožené sedačky jsou v autě horké v létě a chladné v zimě. V interiéru se však v období zimy vyhřeje na tělesnou teplotu. V létě zůstává kůže příjemně chladná. Pokud ji tedy nenecháte na sluníčku, kde se vyhřeje.

Jak pečovat o kožený nábytek

  • pravidelně otírejte koženou sedačku hadříkem a vysávejte nečistoty ve spárách
  • používejte speciální přípravky na kožený nábytek každý půl rok
  • chraňte svůj nábytek před sluncem a přímým slunečním světlem
  • na přímém slunci může kůže do určité míry vyblednout a ztratit svoji odolnost

Doporučené metody čištění

  • nový přípravek nejdříve vyzkoušejte na neviditelném místě, abyste se přesvědčili o jeho účinnosti
  • pro drobné skvrny a rozlití okamžitě utřete přebytečný nepořádek čistým savým hadříkem a houbičkou. V případě potřeby použijte navlhčený hadřík s čistou vlažnou vodou a nechte skvrnu na vzduchu přirozeně vyschnout
  • nepoužívejte mýdlo, rozpouštědla, leštidla na nábytek, oleje, laky, abrazivní čisticí prostředky, čpavkovou vodu a podobně
  • u mastných skvrn setřete nečistoty suchým hadříkem a nechte skvrnu odpočinout. Po delší době by měla sama od sebe zmizet
  • pro drobné a lehké škrábance na povrchu použijte jelenici a jemně škrábance zahlaďte. V případě potřeby použijte destilovanou vodu
  • nezapomínejte, že kůže je přírodní produkt, který potřebuje speciální péči