Lidé trpící migrénou prožívají skutečná muka. Kromě nesnesitelné bolesti hlavy, musí člověk s migrénou překonávat také pocity nevolnosti, zvracení a citlivost na světlo a zvuk. Jakmile vás postihne migréna, jediný, čeho jste schopni, je zalézt si do postele a přetrpět nejhorší chvíle. Jak se tedy co nejlépe vypořádat s migrénou?

Nespoléhejte se pouze na léky

Užívání léku proti bolesti je obvyklý způsob, jak se vypořádat s nepříjemnou migrénou. Nicméně většina léků s sebou přináší i řadu vedlejších účinků, kterým je dobré se spíše vyhnout. V nedávné studii, která byla publikovaná v časopise Headache, se 2/3 lidí trpící migrénou přiznalo, že díky lékům na migrénu jsou více unavení a ospalí, mají vysoký srdeční tep a potíže přemýšlet. Pokud vás migréna zasáhne, jsou léky nezbytností. Pojďme se však podívat, jak působit proti migréně preventivně.

Dávejte si pozor na potraviny s hormony

Buďte velice opatrní při výběru masa, zejména hovězího, a mléčných výrobků. Mnoho potravin pocházející z velkochovu může obsahovat nechtěné hormony, které nepříznivě ovlivňují i náš organismus. Vybírejte si proto organické maso. Skupina fosfoproteinů v mléce, které nesou název kasein, je hlavním spouštěčem migrény a jiných typů bolesti hlavy. Zamezte tedy příjmu potraviny obsahující kaseinát sodný, kaseinát vápenný a omezte mléčné bílkoviny.

Vybírejte organické hovězí maso.

Vyhýbejte se potravinám složených z jednoduchých sacharidů

Prudký nárůst glukózy v krvi, který nastane po jídle s vysokým glykemickým indexem, je podle lékařů jedním ze spouštěčů migrény. Nadměrné množství jednoduchých sacharidů, jako je bílý cukr a těstoviny, mohou způsobit migrénu. Pokud budete jíst tento typ potravin, vaše hladinu cukru v krvi stoupne extrémním způsobem, který však po chvíli rapidně klesne, a spustí bolesti hlavy. Místo cukrovinek a těstovin, jezte více celozrnných potravin, zdravých cukrovinek, slazených přírodními sladidly, a hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

Mějte pravidelný přísun tekutin

Je všeobecně známo, že dehydratace může způsobit bolesti hlavy a výrazné zhoršení zdravotních problémů. Lékaři proto doporučují pít velké množství spíše čisté vody, omezit příjem slazených nápojů a alkoholu. Pacienti s migrénou by se měli vyhnout také čaji, kávě a slazeným, či energetickým nápojům.

Pomalu s ledovými nápoji a jídlem

Známe to každý, s velkým množstvím zmrzliny, či ledového nápoje, nám takzvaně zmrzne mozek. I když se může zdát, že bolest vycházející ze středu čela, je neškodná, lidé trpící migrénami by měli být na pozoru. Lékařští vědci se totiž totiž domnívají, že tato bolest může být dalším spouštěčem migrény.

Chcete-li se vyhnout této nepříjemné bolesti, vyzkoušejte těchto pár změn zařadit i do vašeho života. Pokud minimalizujete extrémní změny v mozku, migréna se vám vyhne obloukem.