Chtěli byste žít více ekologicky, ohleduplněji k matičce Zemi a nevíte, kde začít? Podívejte se na dnešní článek, třeba vás něco ze zmíněných bodů zaujme a použijete danou změnu i u vás v domácnosti. Zkuste myslet a žít ekologicky.

Pomoct mohou i malé změny

Lidé se často vymlouvají, že jejich individuální ekologická činnost přece neovlivní celou planetu, ale představte si, kdyby si to tímto způsobem říkal každý, bude na tom svět lépe? I malé změny, které ve svém životě provedete, mohou ovlivnit mnohé. Zkuste nad svým životem a tím, co způsobuje přírodě přemýšlet. I to, že začnete kupovat zeleninu od místního zemědělce, potraviny s fair trade označením či eko prostředky, může podpořit naši planetu.

Potravinová sféra

Prvním, čím můžete začít, je změnou místa nákupu potravin. Místo supermarketů volte okolní zemědělce, navštivte farmářské trhy či místní obchody. Přece jen potraviny, které byly vyrobeny na druhé straně planet,  sebou nesou některé přidané výdaje. Potraviny se nezjeví v obchodě jen tak. Převáží je letadla, lodě, auta či vlaky. Dopřávejte si sezónní potraviny a podpořte českou ekonomiku a české zemědělce. Čerstvá zelenina je navíc chuťově lepší než ta sklizená nedozrálá, která dozrála v boxech.

Pořiďte si speciální láhev na vodu (skleněnou, z borosilikátového skla), do které si budete dávat vodu sebou na cestu. Vyhnete se tím zbytečného nákupu plastových lahví. Podobně si můžete pořídit i termohrnek, do kterého si ráno připravíte kávu nebo čaj a i ušetříte své peněžence.

Výroba masa velmi zatěžuje naši planetu a také vaše zdraví. Přemýšlejte nad tím, zda je důležité konzumovat tolik masa.

Domácnost

Kupujte úsporné žárovky, šetříte nejen planetu, ale i vaši peněženku. Pořiďte si myčku na nádobí, která je úspornější než mytí nádobí v ruce. Také si vždy před zapnutím myčky a pračky zkontrolujte, zda jsou opravdu plné.

Snažte se vypínat ze zásuvky elektrospotřebiče, které zrovna nepotřebujete, některé totiž stále spotřebovávají energii.

Neodebírejte letáky a noviny, které stejně nečtete. Takto můžete zrušit i přišlé faktury, které vám z mnoha zdrojů mohou chodit na e-mail.

Důležitou změnou může být zakoupení dvou tří látkových tašek, které budete mít na nákup a budete je moci nosit stále, a ne si při každém nákupu kupovat novou igelitovou. I plastové sáčky lze v dnešní době vyměnit za látkové taštičky či takové z ekologických materiálů.

Používat můžete také kosmetiku, čistící prostředky a další drogerii, která byla vyrobena šetrně k naší planetě.

Skvělou volbou je i místo papírových utěrek používat sušáky na ruce, na obličej si koupit látkové odličovací tamponky a místo tamponů používat menstruační kalíšek, i takováto změna ušetří mnoho starostí naší planetě.

Zkuste šetřit vodou. Mezi základní triky patří: záchod by měl mít dvojí intenzitu splachování, pořízení myčky na nádobí, sprchujte se rychle, využijte dešťovou vodu při mytí auta či kropení zahrady.

Úsporná opatření

Při nákupu auta přemýšlejte nad tím, jakou má spotřebu. Snažte se také více jezdit na kole, tím přispějete i svému zdraví. Na kole můžete jezdit do práce, do školy, na nákup, na výlet.

Při pořizování domu volte spíše menší prostor a investujte do úspor energie ve svém domě, mezi ně patří izolace stěn a kvalitní okna či ekologické vytápění.

Nakupujte v second-handech, antiku, na bleším trhu, takové věci mají svou historii i příběh a šetří okolní prostředí. Dnešní trend s módou je k naší planetě opravdu bezohledný.

Snažte se nad vaším životem přemýšlet ekologicky a hledat alternativní varianty.