Problémy s trávením mohou někdy pořádně potrápit. Kromě toho, že je to velmi nepříjemné a mnohdy až bolestivé, mohou zažívací potíže vést k řadě dalším problémů (toxiny nejsou odváděny z těla). Potíže jsou důsledkem špatné stravy, stresu a zcela nezdravým životním stylem. Mnoho lidí tyto problémy řeší léky a projímadly, které však přinesou více škody než užitku. Navíc mohou být návykové a působit na organismus velice agresivně. Proto na ně říkejte ne a vyzkoušejte jiné způsoby. Například jógu.

Zaměřte se na důvod svého problému

Stejně jako u jiných zdravotních problémů, i u zažívacích potíží je potřeba se zaměřit na kořen problému. Ten nejčastěji pramení z uspěchaného životního stylu života, který je plný nesprávné stravy a malé fyzické aktivity. Jóga je jedním ze způsobů, jak přirozeným způsobem zlepšit vaše problémy s trávením.

Jóga pomáhá k:

  • posílení svalů a kostí
  • hubnutí
  • tvarování těla
  • správné funkci organismu

Vzhledem k tomu, že k praktikám jógy neodmyslitelně patří i hluboké dýchání, podpoří přijatý kyslík správnou funkci orgánů. Kromě toho zrychlí metabolismus a podpoří vyprazdňování.

Tyto cviky můžete provádět z pohodlí vašeho domova a snadno zařadit do každodenního života. Pojďme se tedy podívat, které cviky vám pomohou ke snadnému zažívání.

Jógové cviky pro lepší trávení

Pozice dítěte

Sedněte si na nohy, tělo položte a natáhněte ruce před sebe. Čelo by se mělo dotýkat podlahy, kolena lehce od sebe. V této pozici vydržte 10 hlubokých nádechů a výdechů.

Pozice dítěte udržuje teplo v žaludku a podporuje produkci žaludečních šťáv.

Most

Lehněte si na podložku, s koleny pokrčenými, které směřují vzhůru a rukama podél těla. S výdechem zpevněte střed těla, hýždě a zvedněte pánev s rovnými zády směrem ke stropu. Pokud vám to tělo dovolí, ruce můžete spojit pod tělem. V pozici vydržte několik hlubokých nádechů a výdechů, poté uvolněte.

Poloha mostu protahuje břišní svaly a stimuluje funkci trávicího systému. Navíc podporuje přirozenou obranyschopnost, funkci srdce a štítné žlázy. Díky této pozici můžete cítit příval nové energie.

Střecha

Pozice střecha je jednou ze základních jógových pozic. Začněte v kleku s rukama na šíři ramen. S výdechem zvedněte boky a hýždě, které směřují ke stropu. Hlava je uvolněná mezi rukama, záda narovnané. Nohy můžou být lehce pokrčené.

Pro podpoření trávicího traktu vydržte v pozici 10 hlubokých nádechů a výdechů.

Twist vleže

Výchozí pozice začíná vleže na zádech. S nádechem ohneme pravou nohu v koleni, která směřuje vzhůru. S výdechem otáčíme spodní část těla a pravé koleno doprava, zatímco hlava a vrchní část se točí doleva. Ruce jsou rozpažené, přitisknuté k podlaze. Zhluboka dýchejte asi jednu minutu a poté cvik opakujte na druhou stranu.

Twistové jógové polohy stimulují funkci ledvin, břišní orgány, močový měchýř a střeva.

Trojúhelník

Začněte ve vzpřímené poloze, kdy jsou nohy více jak na šíři boků, záda narovnané, ruce rozpažené. Levé chodidlo lehce vytočte doleva, sjíždějte levou rukou až ke kotníku. Držte tělo v rovině, nepředklánějte se, ani nezaklánějte. Pohled směřuje vzhůru, za pravou paží. Po 5 hlubokých výdechách se vraťte do výchozí pozice a opakujte cvik na druhou stranu.

Pozice trojúhelníku zmírňuje zácpu.

Štěně

Začněte v poloze kočky, kdy nohy klečí na kolenou na podložce, rukama, které jsou na šíři ramen, se opíráte o zem. S výdechem přenášejte váhu na zadní část těla, ruce suňte dopředu a hrudní přibližujte k podložce. Hýždě zůstávají ve stejné pozici, směřují tedy vzhůru.

Pozice štěněte potlačuje bolesti břicha a odstraňuje křeče.

Pawanmuktasana

Lehněte si na záda na podložku, nohy jsou zcela položené, ruce podél těla, hlava je v prodloužení páteře. S výdechem ohněte pravé koleno a přitlačte si ho co nejblíže k hrudnímu koši. Levá noha zůstává na podložce. Zhluboka dýchejte asi dvě minuty, poté vyměňte nohy.

Tato pozice pomáhá uvolňovat nafouklé břicho a odstraňuje problémy s plynatostí.

Tyto základní jógové cviky nejsou náročné, přesto velmi účinné. Zahoďte všechny léky na trávicí trakt a zacvičte si denně jógu.