Dnes vám přinášíme druhou část plnou dalších zajímavých typů na obědy v pracovní dny.

Tuňákové karbanátky

Karbanátky můžete doplnit lehkých jogurtovým dipem a pečenými, nebo vařenými bramborami.

Na karbanátky budete potřebovat:

  • 800 g tuňáka (z plechovky)
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • ½ šálku bílého chleba na kousky
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce vody (nebo šťávy z tuňáka)
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce nasekané pažitky, cibule, nebo šalotky
  • sůl
  • pepř
  • pár kapek pálivé omáčky, nebo tabasca
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky másla

Postup:

Z konzervy tuňáka pečlivě odstraňte tekutinu a vložte do mísy. K tuňáku přidejte hořčici, nadrobený chleba, citrónovou šťávu, vodu, petržel, pažitku, pálivou omáčku, vejce, sůl a pepř. Ve střední míse důkladně promícháme všechny ingredience a rozdělíme na 4 části. Směs na karbanátky necháme chvíli odpočívat v chladu. Poté z ní tvarujeme malé placičky.

Nyní rozehřejte trochu olivového oleje a másla na pánvi a smažte karbanátky dozlatova. Obvykle to trvá asi 2-3 minuty z jedné strany. Podávejte s kouskem citrónu.

Kuřecí salát s quinoou

Na citrónovou quinou budete potřebovat:

  • ½ šálku suché quinoi
  • 1 šálek zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • špetka soli
  • šťáva z ½ citrónu

Na pečené kuře budete potřebovat:

  • 4 vykostěné kuřecí stehenní nebo prsní řízky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamica
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 lžička zeleninového koření
  • 1 stroužek česneku

Na salát budete potřebovat:

  • 200 g zelených salátových listů
  • 200 g rajčátek
  • ½ střední červené cibule nakrájenou na plátky
  • 100 g vypeckovaných oliv
  • 50 g sýru feta
  • ½ šálku petržele

Na zálivku budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamica

Postup:

Citrónová quinoa:

V malé pánvy smíchejte quinou, vývar a sůl. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte pod pokličkou 15 minut, nebo do té doby, než se voda vstřebá a quinoa je měkká. Uvařenou quinou odstavíme z tepla a necháme zakrytou pod pokličkou, kde bude asi 5 minut odpočívat. Po uplynutí doby promíchejte quinou vidličkou a přidejte trochu citrónové šťávy.

Kuře:

Na velkou pánev nalijte 2 lžíce olivového oleje, octa, citrónové šťávy a česneku. Na středním plameni osmažte tuto směs a přidejte kuře, které pečte ze všech stran dozlatova. Opečené kuře nechte vychladnout a nakrájejte asi na 3 cm proužky.

Salát:

Smíchejte nakrájená rajčátka, cibuli na jemno, olivy, sýr feta a petržel ve velké salátové míse. Na salát nalijte zálivku z balsamica a oleje a promíchejte. Salát servírujte s quinoou a kousky kuřecího masa.

Buddhova miska s tofu

Na Buddhovu misku budete potřebovat:

  • 2 šálky hnědé vařené rýže
  • 1 šálek strouhané mrkve
  • 2 šálky špenátových listů
  • 2 šálky brokolice
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 šálek měkké cizrny
  • sůl a pepř
  • 400 g tofu
  • 1-2 lžíce sezamového oleje
  • ¼ šálku sójové omáčky
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 2 lžičky chilli omáčky
  • ¼ šálku arašídového másla

Postup:

Do předehřáté trouby na 200°C vložíme na pečícím papíře na plátky nakrájené tofu. Pečeme asi 20 minut, poté přendáme do misky. V další misce smícháme sezamový olej se sójovou omáčkou, javorovým sirupem, chilli omáčkou a arašídovým máslem do hladké a krémové konzistence. ½ obsahu omáčky přidáme k tofu a necháme marinovat.

Brokolici buď spaříme, nebo upečeme s 1 lžičkou olivového oleje a špetkou soli v troubě (na 200°C asi 20 minut).

Na teflonovou pánev nalijeme zbývající olivový olej a na středním plameni osmažíme tofu s omáčkou do zlatova (asi 3-4 minuty).

Do misky nasypeme uvařenou rýži, mrkev, špenát, brokolici, cizrnu a osmažené tofu, kterou zakápneme zbývající omáčkou.

Dnešní recepty jsou možná neobvyklé, ale v poslední době velkým hitem. Vyzkoušejte některé z těchto netradičních jídel i vy.