Naučte se, jak pěstovat rajčata, která jsou zdravá a chutná.

Správné podmínky pro růst

Rajčata jsou jedny z nejčastějších druhů zeleniny, které se pěstují. Jsou také velmi problematické. Široká škála škůdců a chorob může napadnout rajčata a zničit vaši tvrdou práci dříve, než získáte úrodu. Z toho důvodu je důležité vybrat si ty správné rajčata, která jsou vhodná do vašich podmínek. Většina odrůd miluje plné slunce a dobře odvodněnou půdu. Rajčata jsou náchylnější k nemocem v případě, že je zasadíte do těžké jílovité půdy nebo je posadíte do stínu. Také je užitečné pěstovat rajčata v jiné části zahrady, než v předchozím roce. Opět to slouží jako ochrana před řadou nemocí.

Pěstování rajčat v květináči

Pokud máte špatnou půdu nebo nemůžete vysadit rajčata na zahradě, můžete vyzkoušet pěstování v květináčích. Většina rajčat je možné vypěstovat ve velkém kontejneru s kvalitní půdou a pravidelným hnojením. Jen je zapotřebí se ujistit, že váš květináč je dostatečně velký pro rajčata.

Vyberte si tu správnou odrůdu

Vyberte si tu správnou odrůdu podle vašich možností. Pěstovat můžete klasická rajčata nebo cherry rajčátka. Různé odrůdy mají jiné nároky na pěstování. Pokud plánujete pěstovat na balkóně, je lepší sáhnout po keříkových rajčátkách. Před koupí odrůdy se poraďte s odborníkem, který vám doporučí ten správný druh rajčat.

Jak pečovat o domácí rajčata

Jedním z klíčových podmínek pro správný růst, je eliminace stresového prostředí. To zvyšuje náchylnost na řadu nemocí. Ujistěte se také, že jsou vaše rostlinky dobře zalévány během období sucha a v průběhu sezóny dobře živené.

Pokud chcete snížit výskyt plevele, rozprostřete mezi jednotlivé stonky vrstvu mulče, který zabrání šíření plevele. Navíc vytvoří ochranou bariéru, která zamezí šíření bakterií.

Rajčata zaléváme pouze u kořenů. Mokré listy zvyšují riziko výskytu chorob a možnost spálení rostliny a její zničení. Pokud nemáte jinou možnost, zalévejte květiny vždy ráno, než je ostré slunce a mají čas uschnout.

Nejčastější problémy u rajčat

Popraskané plody: Když je rajče popraskané, je to z toho důvodu, že má příliš mnoho vody a živin.

Plody jsou suché a mají tmavé konce: Suché plody s tmavými konci se vyskytují v případě kolísání teploty a množství vláhy. Během období horka se ujistěte, že zaléváte pravidelně.

Hnědé listy: Jsou nejčastějším znakem onemocnění a vzniku plísně. Dejte si pozor na zalévání během přímého slunce. Voda na listech a ostré sluníčko popálí listy a poté vzniká řada nemocí.

Žluté listy: Ve většině případů se jedná o jednu ze dvou nemocí – Verticillium a Fusarium. Abyste tomu předešli, odstraňte napadané listy, které mohou šířit tuto nemoc. Také se zbavte již nakažených listů a častěji poskytujte rostlině výživu.