Praní prádla, skládání a celková péče o oblečení zabere spousty času. Postupujte podle našich rad a získáte čas navíc. V tomto článku si ukážeme, jak na efektivní a bezproblémové praní prádla a následnou péči o něj.

Připravit, pozor, prát!

Praní prádla je vyčerpávající již při samotné myšlence. Pro tuto rutinu je však nutné nastavit si pravidla, která vám pomohou urychlit celý proces. Vše začíná u přípravy. Níže je pár tipů, které nesmíte minout.

Znáte své oblečení

Než něco hodíte do pračky, ujistěte se, že je to opravdu omyvatelné a potřebujete to vyprat. Řada oblečení je náchylných na různé teploty a programy praní. Přestože budete znát své oblečení, není nic jednoduššího, než zkontrolovat visačku na oblečení. Ať víte, jak máte prát.

Třídit nebo netřídit?

Na třídění prádla existují dva myšlenkové proudy. Někteří tvrdí, že je nutné třídit prádlo na jemné, světlé, tmavé, ručníky, ložní prádlo atd. Jiní zase naznačují, že nic z toho není nutné. Jediné co je potřeba, je oddělit ruční praní. Barvy není potřeba rozlišovat.

Pokud se chcete ujistit, že oblečení nebude pouštět barvu, proveďte jednoduchý test. Do dřezu s vodou nalijte jemný čisticí prostředek a vložte kus oblečení. Pokud se voda nezabarví, je možné jej prát i s ostatním prádlem.

Třídit ještě můžete podle materiálu. Obzvláště u džínů, ručníku a dalších těžkých tkanin je potřeba oddělovat jemné a těžké prádlo. Zabráníte tak rychlému opotřebení.

Prohledávejte kapsy

Předtím, než cokoliv hodíte do pračky, zkontrolujte kapsy. Častým průšvihem během praní jsou plné kapsy. Předměty v kapsách mají na svědomí poničení oděvu, obarvení atd. Nic z toho se nemusí stát, pokud si dáte práci prohledat všechny kapsy.

Odstraňovač skvrn

Odolným skvrnám věnujte zvláštní péči. Před praním na ni naneste menší množství pracího prášku a nechte vsáknout. Přidejte k ostatnímu prádlu. Díky tomuto postupu se prádlo lépe vypere a skvrna odstraní.

Jak na praní v pračce

Níže máme pro vás několik tipů, jak docílit co nejlepšího praní prádla:

  1. Před praním si prostudujte příručku k pračce a pokyny na visačce. Budete se divit, kolik nových informací se dozvíte. Často si uvědomíte i chybu, kterou při praní prádla děláte. Nejčastější změnou je dávkování pracího prostředku, aviváže atd.
  2. Pro dosažení nejlepších výsledku neplňte pračku po okraj. Udržujte mezi prádlem dostatek prostoru, ať se vše krásně vypere.
  3. Teplotu vody a prací program vybírejte podle druhu oblečení. Většinou je možné prát prádlo ve studené vodě a ušetřit tak na energii. Někdy je však nutné vyprat vše na určitou teplotu. Ručníky a povlečení perte vždy v teplé vodě, abyste eliminovali roztoče a bakterie.