Pokud máte tu možnost se během pracovního dne v klidu a kvalitně najíst, gratulujeme vám. Je zde ale mnoho lidí, kteří tuto možnost nemají. Proto vám přinášíme jednoduché recepty na zdravé obědy, které si můžete připravit den předem a zabalit s sebou.

Kuřecí wrap

Na kuřecí wrap budete potřebovat:

  • 1 kukuřičnou placku
  • ¼ šálku řeckého jogurtu
  • 2 lžíce nastrouhané nivy
  • 1/3 šálku osmažených kuřecích nudliček
  • 1/3 šálku nakrájeného avokáda
  • 1/3 šálku nakrájených rajčat
  • 2 lžíce nakrájené červené cibule

Postup:

Rozložte si kukuřičnou placku, kterou po celé jeho šíři namažete řeckým jogurtem. Na jogurt nasypte nastrouhanou nivu a následně položte kuřecí maso. Poté přidejte avokádo, cibuli a rajčata. Pevně zamotejte, a v případě že máte rádi křupavé placky, můžete ji zapéct na grilu, či v toustovači.

Salát s kuřecím masem a avokádem

Na salát budete potřebovat:

  •  1 velkou hlávku římského salátu
  • 1 plátek kuřecího masa
  • 200 g těstovin – tvar fusilli
  • 1 středně velké avokádo
  • 1 šálek cherry rajčátek
  • 1 lžíce parmazánu
  • dressing – volitelně

Postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu tak, aby byly al dente. Opláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Salát a rajčátka omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Avokádo rozpůlíme na půl, vyloupneme ze slupky a vyndáme pecku. Poté nakrájíme na malé kostičky.

Kuřecí maso opepříme a osolíme. Na kapce olivového oleje osmažíme dozlatova. Po usmažení nakrájejíme na středně tlusté plátky.

Uvařené těstoviny smíchejte spolu se zeleninou a parmazaném. Pro lepší chuť přidejte dressing, my doporučujeme jogurtovo-majonézový s bylinkami, které podtrhne chuť salátu. Na vrch salátu naservírujte kuřecí maso a můžete podávat.

Krémová kuřecí polévka s houbami

Na polévku budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 200 g vykostěných kuřecích stehen
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky mletého česneku
  • 200 g hub (například žampiónů)
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 1 bobkový listopad
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 lžíce čerstvé petrželové natě
  • sůl a pepř

Postup:

Na pánvi rozhřejeme olivový olej, na kterém dozlatova osmažíme osolené a opepřené kuřecí stehna (asi 2-3 minuty) a dáme stranou.

V hrnci rozpustíme na středním plameni máslo, ke kterému přidáme česnek, na plátky nakrájené houby, cibuli, mrkev a celer – vše na kostičky. Za občasného míchání smažíme asi 3-4 minut. Přidáme snítku tymiánu a smažíme ještě 1 minutu.

Následně směs zaprášíme moukou a asi minutu smažíme. Poté zalijeme zeleninu kuřecím vývarem, přidáme bobkový list a nakrájená a osmažená kuřecí stehna a promícháme. Mícháme asi 4-5 minut, dokud polévka nezhoustne. Vaříme do úplného změknutí masa a zeleniny. Pokud se vám bude zdát polévka příliš hustá, přilijte kuřecí vývar, nebo rozřeďte vodou. Nakonec dochuťte solí a pepřem a podávejte s čerstvou petrželkou a pečivem.

Přejeme dobrou chuť!