Když někdo trpí úzkostí, je vše, na co se kdy těšil, nemožné splnit. Vytváří se velká zeď mezi ním a tím, co dělá, co cítí. Vše je velice obtížné získat. Zdi jsou často vyplněny stresovými hormony vyvolané přetížením, špatnými zkušenostmi a skličujícími myšlenky. Úzkost znemožňuje užít si čas s přáteli a rodinou, jít do práce, jet na dovolenou, prostě si užívat svůj život. Mohli bychom vyjmenovat celý seznam toho, co úzkost znemožňuje a před čím staví barikády. Vy byste se ale sami sebe měli zeptat, co můžete dělat, abyste tyto nepříjemné pocity odstranili. Co kdybychom vám řekli, že existuje několik kroků, které nezahrnují léky ani terapie, a dokážou účinně  pomoci. Vyzkoušejte ranní rutinu, která vám pomůže se vypořádat s těmito nechtěnými pocity.

Úzkost spouštějí fyzické, nebo psychické problémy?

Pokud mluvíme o úzkosti, jistě se s každým shodnete, že se jedná o psychický problém. My se vám ale tuto domněnku pokusíme vyvrátit.

Jistě, úzkost může být vyvolána negativními myšlenkami a cyklem myšlení. Lidský organismus je ale navržen tak, aby tyto negativní myšlenky zvládal a dokázal se s nimi poprat. Skutečný problém totiž nevzniká tímto způsobem, nýbrž fyzikálními změnami.

Pokud tělo funguje normálně, má vyrovnaný počet stresových hormonů s neurotransmitery (tj. látka, která vzniká v těle a slouží k přenášení vzruchů). Ty se navzájem doplňují a vytvářejí hormonální rovnováhu. Problém nastává tehdy, je-li v těle přemíra adrenalinu a kortizolu, tedy stresového hormonu. Nastává problém, kdy stresové hormony a neurotransmitery spolu už nedokážou spolupracovat, a vytvářejí hormonální nerovnováhu.

Celou tuhle disharmonii hormonů způsobuje váš životní styl. Malé změny mohou navrátit hormony do normálu. Začněte proto ráno správně a snižte si počet stresových hormonů v těle.

Ranní rutina

Cvičte a meditujte!

Desetiminutové flexibilní cvičení

Proč právě cvičení? Měli byste vědět, že cvičení a fyzická aktivita celkově má obrovský vliv na vaši hormonální rovnováhu. Fyzická aktivita totiž v těle vytváří hormon štěstí. Pokud tedy potřebujete z těla dostat nepříjemné pocity a myšlenky, jděte něco dělat. A nejen že pomůžete vašemu tělu, ale také mysli.

Cvičte po ránu strečinkové cviky, které vám pomůžou snížit hladinu stresového hormonu. Navíc se budete cítit skvěle. Vyzkoušejte například jógu.

Pětiminutové klidné dýchání

Po protahovacím cvičení provádějte 5 minut klidné dýchání neboli meditaci. Jedná se o velmi jednoduchou činnost, která ale dokáže divy. Uklidňuje nervový systém a snižuje hladinu stresového hormonu.

Pohodlně se posaďte na klidné místo. Hlavu držte vzhůru, ramena dozadu a záda narovnaná tak, aby byly vaše dýchací cesty správně otevřeny a připraveny na hluboké dýchání. Zavřete oči a začněte pomalu dýchat nosem a vydechovat ústy. Položte si dlaň na břicho a vnímejte, jak se i spodní část naplňujete vzduchem. V této činnosti vydržte po dobu 5 minut.

Jezte vyvážené jídlo

O tom, že snídaně je základ a startérem do nového dne, jste jistě slyšeli již mnohokrát. Chcete-li se poprat s úzkostmi a stresem, je vhodné se zapřemýšlet, jaké potraviny jsou ke snídání vhodné. Mějte správně vyrovnané tuky, bílkoviny a sacharidy. Tradiční snídaně bývají často plny rafinovaných sacharidů, při kterých nám vyskočí hladina cukru značně nahoru, ovšem za necelou hodinu rapidně klesne.

Pokuste se poskládat snídani tak, aby hladina cukru byla ve stabilní hladině po celé dopoledne. Jezte celozrnné výrobky doplněné bílým jogurtem, ovocem, oříšky a podobně. Jídlo vás udrží bdělé a zastaví vyplavování stresových hormonů.

Důležité je, aby se tato rutina stala opravdu rutinou. Pokud si jedno ráno uděláte lepší a při druhém se vám už nebude chtít, změny nemůžete čekat. Budete-li však každý den začínat těmito kroky, uvidíte, že úzkost brzy zmizí.

Trápí vás úzkost a stres často, znemožňuje vám normálně fungovat a nic na ni nezabírá? V tomto případě vám doporučujeme navštívit vašeho ošetřujícího lékaře, který stanoví diagnózu.