Každý ví, že díky kávě do těla dostanete pořádnou dávku kofeinu. Tato látka je mnohdy zatracována, ovšem neprávem. Ano, na kávě se dá vypěstovat závislost, ovšem je to stejné, jako například na sladkých potravinách. Pokud však pijete kávu přiměřeně a kvalitní, nabízí řadu zdravotních výhod. Pojďme se proto kouknout, proč je dobré pít espreso.

Podporuje dlouhodobou paměť

Pití kávy pro její povzbuzující účinky může být jeden z faktů, proč s kávou začneme. Espreso s dávkou kofeinu dokáže povzbudit mysl a zároveň podpořit dlouhodobou paměť. Vědci s Kalifornské univerzity provedly studii, díky které zjistili, že dvě espresa denně dokážou v potřebné míře podpořit funkci mozku a posílit dlouhodobou paměť.

Pokud chcete dosáhnout těchto výsledků, držte se dané normy. Pokud pijete více kafí denně, tyto výhody nečekejte.

Zvýšení pozornosti

Mnoho lidí začíná svůj den espresem, především proto, aby byli dobře připraveni do pracovního dne. Kofein, jak je známo, redukuje příznaky únavy a zároveň zlepšuje trvalou pozornost a ostražitost. Kofein, obsažený v kávě, totiž dokáže podpořit tvorbu dopaminu, který je potřebný pro správný přenos impulsů z mozku do celého těla.

Mějte ovšem na paměti, že tento přínos je krátkodobý a pokud trpíte dlouhodobou únavou, je lepší najít jiné řešení, než je káva. Konzumace kávy v malé míře je pro tento žádoucí stav vhodná, ovšem nadměrný příjem kofeinu může vést i k nervozitě, která způsobí mnohem větší problémy se soustředěním.

Pomůže hubnout

Pokud budete popíjet nízkokalorické espreso bez cukru, nikoliv tučné a slazené latté, může vám pomoci zhubnout. Nejenže zlepšíte svůj sportovní výkon, ale zrychlíte i svůj metabolismus a podpoříte tak spalování.

Nedávno zveřejněná studie navíc ukázala, že díky kofeinu vnímá cvičící úroveň námahy mnohem méně. Snižuje totiž bolest svalů a podporuje tak vyšší výkon. Šálek kávy si dopřejte minimálně hodinu před cvičení, nebo půl hodiny po cvičení.

Každodenní káva vám může v mnoha ohledech pomoci.

Snižuje riziko vzniku mrtvice

Švédská studie provedená Sussannou Larsson zjistila, že pití jednoho šálku denně snižuje riziko vzniku mrtvice. Tento přínos vychází z faktu, že káva obsahuje plno antioxidačních látek. Studie byla prováděna na skupině žen po dobu 10 let. Po této době bylo zjištěno, že jeden a více šálek kávy denně, může snížit riziko vzniku mrtvice až o 25%. Podobná studie prováděna na mužích kuřácích zjistila, že u této populace se riziko sníží o 21%.

Snižuje riziko vzniku cukrovky

Studií, vedenou Harvardskou univerzitou, byla káva zkoumána ohledně jejího působení na lidské zdraví a vývoj cukrovky. Po dobu 4 let podrobovali různým testům muže i ženy. Po této době se došlo k závěru, že 2 šálky kávy denně sníží riziko vzniku diabetu 2. typu o 11%.

Espreso poskytuje řadu zdravotních výhod, tudíž se nemusíte cítit provinile, pokud je vaší denní rutinou. Milovníci kávy se tedy nemusejí bát, že ničí své zdraví, ovšem vše má svou míru. Pokud budete kávu popíjet ve velkém množství, spíše vám přinese zdravotní problémy. Ovšem jeden až tři šálky denně jsou optimální normou, která udrží vaše tělo zdravé a mysl koncentrovanou.